Centar za bezbednosnu politiku: Prijava BIA protiv Dumanovića je zastrašivanje

Beogradski centar za bezbednosnu politiku ocenio je kao zastrašivanje krivičnu prijavu koju je Bezbednosno informativna agencija (BIA) podnela protiv bivšeg policajca Milana Dumanovića zbog toga što je u emisiji Utisak nedelje rekao da BIA i Sprska napredna stranka (SNS) dele novac od droge.

„U ovom slučaju radi se o pokušaju zastrašivanja prijavljene osobe, kao i svakog gradjanina koji bi se usudio da u javnosti skrene pažnju na protivzakonite, koruptivne ili druge protivpravne radnje predstavnika državnih institucija, pripadnika vladajuće stranke ili javnih funkcionera“, navodi se u saopštenju tog centra.

U tom Centru smatraju da je prijava u celosti neubedljiva i kažu da je zbog selektivnog pristupa BIA urušen princip pravne jednakosti, kao i da je, u ovom slučaju ugrožena Ustavom zagarantovana sloboda mišljenja i izražavanja.

„Odbor smatra da je Dumanović izneo informacije koje su od javnog značaja, sa ciljem uzbunjivanja javnosti. Imajući u vidu da je u televizijskoj emisiji izjavio i da ima dokaze za svoje tvrdnje, prikladnija reakcija nadležnih institucija bila bi da od Dumanovića zatraži dokaze za iznete tvrdnje“, navodi se u saopštenju.

Čak i da ove tvrdnje nisu istinite, kako se navodi, to ne bi bilo dovoljno za postojanje krivičnog dela za koje je bivši policajac prijavljen tužilaštvu.

„Krivični zakonik jasno zahteva da do posledice, izazivanja panike, nereda ili osujećivanja sprovodjenja odluka i mera državnih organa, zaista i dodje. Nije dovoljno, kako BIA navodi u krivičnoj prijavi, da se to čini ‘sa ciljem’ izazivanja panike“, poručuju iz Centra za bezbednosnu politiku.

Prema navodima iz saopštenja, u prijavi nema ničeg konkretnog o nekoj od tih posledica.

„Postavlja se pitanje zbog čega je reakcija BIA izostala kod nekih mnogo ozbiljnijih situacija, poput televizijskih izjava ljudi bliskih vlasti, da se pripremaju državni udar i likvidacija premijera, za koje bi se sa većim stepenom sigurnosti moglo tvrditi da su izazivale uznemirenje javnosti“, kaže se u saopštenju.

Dumanović, koji je funkcioner pokreta „Oslobodjenje“, izjavio je za dnevni list Danas da jeste izazvao paniku, ali ne kod gradjana Srbije, kako to tvrdi BIA u svojoj prijavi, već u samoj agenciji.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku formirao je Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača zbog, kako je saopšteno, nepostupanja institucija i svih drugih problema sa kojima se suočavaju svi oni koji rade u skladu sa zakonima, pozivaju na odgovornost institucije i funkcionere.

Čine ga advokat Rodoljub Šabić, advokatica i predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava dr Katarina Golubović, pravnica Sofija Mandić i novinar Vuk Cvijić.

Iz Centra su pozvali gradjane i gradjanke, koji se osećaju ugroženo zbog svog aktivizma, prijavljivanja korupcije i ostalih malverzacija, ili ako žele da javnost obaveste o zloupotrebama javnog dobra, da se jave na mejl branitelji.uzbunjivaci@bezbednost.org.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.