U trendu

Česta diskriminacija i socijalno isključenje: Danas je Međunarodni dan starijih osoba

Otvaranjem Dnevnog centra i kluba za starije “Dragiša Ćirić“ u Zemunu, danas će biti obeležen 1. oktobar – Međunarodni dan starijih osoba, čiji je cilj podizanje svesti o problemima koji pogađaju stare, kao što su zanemarivanje i zlostavljanje.

Dnevni centar će otvoriti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Dnevni centri i klubovi, koji će u okviru Gerontološkog centra Beograd sada biti 23, predstavljaju gradski servis za podršku starijima jer nude brojne sadržaje.

Povodom 1. oktobra oglasile su se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović koje su upozorile da su stariji često diskriminisani i socijalno isključeni.

Janković je navela da su stariji od 60 godina, iako čine četvrtinu stanovništva Srbije, često ugroženi, diskriminisani i manje vidljivi u javnosti.

“Ukupan socio-ekonomski položaj starijih osoba u Srbiji je nepovoljan, a osobe iznad 65 godina starosti čine skoro četvrtinu ukupnog broja siromašnih“, istakla je Janković.

Zato je, kako je rekla, od izuzetne važnosti da se radi na kreiranju politika koje će uvažiti doprinos starijih osoba, sprečiti diskriminaciju i marginalizaciju, ali i obezbediti da se oni na osnovu svog iskustva i znanja uključe u društveni život.

Ocenjujući da stariji imaju pravo na pristojne uslove života bez diskriminacije, pravo na jednak pristup svim uslugama, zdravstvenu zaštitu, sigurnu egzistenciju i dostojanstvenu starost, ona je navela da “ne smemo zaboraviti da je starost svima nama jedina sigurna budućnost.“

Da je među starijim osobama rasprostranjeno siromaštvo i socijalna isključenost, a da su uslovi stanovanja i struktura potrošnje lošiji u poređenju sa ostalom populacijom, smatra i Paunović.

“I dok životni vek i kvalitet života starijh raste u svim razvijenim zemljama u Srbiji svaka deseta stara osoba živi ispod granice, više od 11.000 osoba starijh od 65 godina prima socijalnu pomoć, a gotovo pola miliona starih osoba ima minimalnu penziju“, upozorila je Paunović.

Ocenjujući da je neophodno kreirati politiku koja unapređuje međugeneracijsku solidarnost i sprečava diskriminaciju i marginalizaciju starijih osoba, direktorka Kancelarije je istakla da svako demokratsko drtuštvo, kao i ono koje želi to da postane, ne sme zanemarivati doprinos svojih starijih sugrađana u prošlosti, ali ni potencijal ogromnog iskuastva i znanja za budućnost.

Međunarodni dan starijh osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština UN 14. decembra 1990. sa ciljem da se naglasi važnost osiguravanja zivotnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.