U trendu

Četiri naučna rada iz Srbije u finalu prestižnog konkursa iz medicine i farmacije

Konkurs za vrhunska istraživačka dostignuća u oblasti medicine i farmacije „International Medis Awards for Medical Research 2021.“ okupio je ove godine 229 istraživača iz osam evropskih država, a medju 19 najboljih radova, odabranih u finale, četiri su dela naučnika iz Srbije, saopšteno je danas.

Imena dobitnika priznanja biće saopštena 25. novembra u Ljubljani.

Autori naučnih radova iz Srbije su Marija Vukoja (intenzivna medicina i anesteziologija), Aleksandra Tomić Pešić (neurologija), Gorica Ristić (reumatologija) i Marin Jukić (farmacija).

U oblasti intenzivne medicine i anesteziologije Marija Vukoja se bavila kontrolnom listom za rano prepoznavanje i lečenje akutne bolesti povrede, s ciljem da svaki kritični pacijent, bez obzira u koju je bolnicu širom sveta primljen, dobije najbolju dostupnu terapiju zasnovanu na dokazima.

Studija je sprovedena u 34 jedinice intenzivne nege u 15 zemalja na pet kontinenata i tokom četiri godine obuhvatila je više od 4.000 pacijenata.

Aleksandra Tomić Pešić je u neurologiji istraživala promene strukture mozga kod fokalne distonije, kako bi se bolje razumevala fascinantna i još uvek nedovoljno jasna pojava zvana distonija specifična za zadatak (sa selektivnim oštećenjem fine kontrole naučenih i ciljano usmerenih motornih radnji).

Marin Jukić se u farmaciji bavio procenom rezultata aktivnosti haplotipa CYP2D6, jednog od najvažnijih enzima uključenih u metabolizam lekova, a Gorica Ristić u reumatologiji uticajem aktivnosti bolesti na poremećeni metabolizam glukoze kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom.

//

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.