U trendu

Članica Saveta REM: Skandalozno objavljivanje snimka maloletnika na TV Pink

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Srbije, Višnja Arandjelović, ocenila je danas kao „skandalozno“ prikazivanje snimka na Televiziji Pink na kojem policija ispituje 14-godišnjaka koji je učestvovao na nedavnom protestu u Beogradu.

U sinoćnoj emisiji Televizije Pink, u kojoj je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prikazan je snimak saslušanja deteta koje je policija privela zbog napada na Skupštinu Srbije, njegovo ime i mesto u kojem živi, pa i njegov glas. Na snimku je jedino lice deteta zaštićeno zamagljivanjem.

Ona je za Udruženje novinara Srbije (UNS) rekla da je televizija Pink objavljivanjem tog snimka u sinoćnjoj emisiji Hit tvit, prekršila Pravilnik o zaštiti maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

„Iako je lice dečaka zamagljeno, mi saznajemo njegovo ime, iz kojeg je naselja, čujemo njegov glas, vidimo njegovu konstituciju. Verujem da je ceo dečakov komšiluk bez dileme znao o kome se radi“, kazala je članica Saveta REM.

Podsetila je da Pravilnik „jasno kaže da elektronski mediji ne smeju da objavljuju ništa što bi otkrilo identitet maloletnika, pa čak ni nadimak“.

„I to bez razlike da li je reč o detetu koje je žrtva, svedok ili – huligan“, navela je Višnja Arandjelović.

Dodala je da veruje će se to pitanje uskoro naći pred članovima Saveta REM, budući da je na osnovu njenog predloga „već zatraženo od službi da urade analizu slučaja“.

Voditeljka i koautorka emisije Hit tvit, Verica Bradić, rekla je za UNS da „ne vidi ništa sporno“ u prikazivanju tog snimka koji je po njenim rečima, „pokazatelj ko učestvuje u demonstracijama“.

„Svi lični podaci na snimku su prikriveni. Dete je reklo odakle je i kako se zove“, kazala je voditeljka.

Upitana na koji način je Televizija Pink došla do tog snimka, rekla je da će o tome „morati da pita saradnike“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar