U trendu

Crnogorska policija dobija dva helikoptera

Vlada Crne Gore odobrila je nabavku dva helikoptera za ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) te zemlje a u opciji je kupovina novih ili polovnih letelica.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, jedna opcija je kupovina dva nova helikoptera čija je vrednost procenjena na od 12,5 do 18 miliona evra a druga je nabavka dva polovna za osam do 10 miliona evra.

Crnogorski MUP definisao je da to budu dvomotorni helikopteri korisne nosivosti od najmanje 1.500 kilograma, sa unutrašnjim prostorom za smeštaj devet ili više putnika.

Helikopteri treba da budu opremljeni za instrumentalno letenje, da se ugradi infracrveni sistem za osmatranje (FLIR), zatim da imaju dizalicu za izvlačenje ljudi na boku i kuku za nošenje podvesnog tereta, uključujući vedra za vodu za gašenje požara.

Traži se i modularni medicinski set.

Prema analizi koju je uradila Avio-helikopterska jedinica Crne Gore, na prvo mesto u predlogu nabavke stavljen je italijanski helikopter Leonardo AW169, na drugom mestu je Airbus H145 i na trećem Bell 412EPX.

Sada letačka jedinica crnogorske policije ima po jedan AB-412 i AB-212 za koja se ceni da su prestareli jer je prva letelica u upotrebi od 1998. godine a druga od 1980. godine.

Postoje i AB-206 iz 1972. godine i Gazela iz 1975. godine, koji su ponuđeni na prodaju.

„Crnogorska policijska jedinica je već duže vreme u krizi i ima problema sa održavanjem tehnike i nedostatkom obučenih posada. Prošle godine nalet je bio izuzetno mali… Odluka o obnovi resursa tehnike čeka se više godina“, piše u tekstu.

Pokrenuta nabavka biće plaćena iz crnogorskog budžeta a u planovima za jačanje granične kontrole predviđeno je da se nabavka jednog helikoptera finansira iz fondova EU sa osam miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar