U trendu

Crveni meteoalarm za ove delove Srbije, očekuje se do 50 cm snega

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno, u nižim predelima sa kišom i susnežicom, a na planinama sa snegom uz povećanje visine snežnog pokrivača, lokalno i preko 15 centimetara za 24 časa, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najniža temperatura od minus dva do tri, a najviša od tri do sedam stepeni.

Vetar slab i umeren, na jugu Banata, u donjem Podunavlju i Pomoravlju povremeno jak, južnih i istočnih smerova, u toku dana u skretanju na severni prvo u Vojvodini, a uveče i u ostalim krajevima.

U Beogradu će biti oblačno i hladno, povremeno s kišom i temperaturom od dva do oko četiri stepena. Uveče i u toku noći kiša će postepeno preći u sneg. Umeren istočni vetar posle podne biće u skretanju na severni, a uveče u pojačanju.

Očekivana biometeorološka situacija može uticati na izvesne tegobe kod mentalno nestabilnih bolesnika, astmatičara i osoba sa povišenim krvnim pritiskom. Kod meteoropata mogući su glavobolja i neraspoloženje.

U nedelju sneg u većem delu Srbije

„U nižim predelima stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 25 centimetara, a na planinama i više, samo će se na severozapadu zemlje zadržati suvo. Naročito obilne padavine se očekuju u brdsko-planinskim predelima istočne i jugoistočne Srbije, gde može pasti i do 50 centimetara novog snega. Duvaće jak severni vetar, koji će ponegde dostizati i udare olujne jačine uz stvaranje snežnih nanosa.

Na području Beograda, sutra vetrovito sa snegom – u nižim delovima grada od 5 do 15 centimetara snega, u brdskim oko 20, a na Avali i Kosmaju i do 30 centimetara novog snega.

Upaljen meteo alarm

Padavine će danas zahvatiti više zapadni i južni deo zemlje te je u ovim delovima upaljen i meteo alarm. Žuti za zapadni i jugoistočni deo, kao i za područje Kosova i Metohije, dok će narandžasti meteo alarm biti na na snazi u jugozapadnom delu Srbije.

Zbog snega i vetra sutra će biti upaljen crveni meteo alarm za područje istočne i jugoistočne Srbije.

U objašnjenju, na zvaničnom sajtu RHMZ navodi se da crveni alarm znači „vrlo opasno vreme“.

„Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, objavio je RHMZ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.