U trendu

Čurkin: Briselski dijalog zamrznut, Priština nespremna za ZSO

Dijalog Beograda i Prištine je „duboko zamrznut“ i kosovske vlasti su nespremne da primene dogovor o Zajednici srpskih opštinam, izjavio je danas ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

On je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, na sednici posvećenoj Kosovu, rekao da je za prevazilaženje tog zastoja u dijalogu potrebno jače prisustvo svetske organziacije u pokrajini.

Prema njegovim rečima, pitanje demakacije granice sa Crnom Gorom iznelo na površinu i jače pozive za ujednjenje svih albanskih zemalja i stvaranje „velike Albanije“.

Čurkin je takođe rekao da se razvlači početak rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, „traže se izgovori“, da bi se „identifkovali i neutrališu svedoci“.

„Skrećemo pažnju da je Kosovo “siva zona“ u Evropi ne samo za organizovani kriminal, već i za islamiste“, rekao je Čurkin, podsećajući da se na Kosovu regrutuju i odatle šalju borci za ISIL.

Čurkin je takođe podsetio da su oko crkve Hrista Spasa u Prištini, „koja je mogla biti simbol verske tolerancije“, vršena iskopavanja da bhi se našli navodni posmrtni ostaci ubijenih Albanaca, i da, kao što se i očekivalo, ništa nije nađeno.

Čurkin je, takođe, ocenio neprihvatljivim izjave Prištine da je Misija UN na Kosovu instrument ruskog uticaja i dodao da to smatra napadom na UNMIK i UN.

On je takođe skrenuo pažnju da u izveštaju UNMIK-a nije spomenuta „epizoda“ u kojoj je ruski ambasador u Beogradu prilikom posete Kosovu tražio sastanak sa komandantom Kfora, ali on za to nije našao vremena.

Čurkin je podsetio da su snage NATO-a na Kosovu na osnovu rezolucije UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar