U trendu

Cvetni tepih od 1.200 m za Dane Beograda na Trgu republike

BEOGRAD – Cvetni tepih veličine 1.200 metara kvadratnih, po uzoru na briselski, biće postavljen na Trgu Republike za Dane Beograda, od 16. do 19. aprila, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Posle Tokija, Tel Aviva, Malte, Nju Delhija, Berna, Brisela i drugih svetskih metropola, Beograd je na listi gradova koji će organizovati spektakularnu turističku atrakciju, napisao je Vesić na Fejsbuku.

Tepih će biti postavljen u saradnji sa belgijskom organizacijom „Le Tapis de Fleurs“, pa će se tako tradicija duža od 50 godina sa Briselskog Grand Placa preseliti u Beograd, koji će tih dana biti svetska prestonica kulture i turizma, navodi zamenik gradonačelnika.

Dizajneri i pejzažne arhitekte organizacije „Le Tapis de Fleurs“ po motivima srpskih tradicionalnih šara, razradili su tri modela dizajna, a samo jedan od njih treba da se uklopili u konstrukciju novog Trga Republike.

Kako kaže Vesić, građani će glasati o tome koji motiv žele da se nađe na beogradskom cvetnom tepihu.

„Sva tri modela inspirisana su tradicionalnim srpskim motivima i svetski poznatim pirotskim šarama koje su od 2012. godine na preliminarnoj Uneskovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara Srbije“, naveo je Vesić.

Za izradu cvetne slagalice biće korišćeno nekoliko hiljada begonija i hrizantema kao i drugi prirodni materijali, a u izradi će učestvovati više od 120 baštovana i volontera koji će sastaviti ovu kompoziciju u manje od osam sati.

Cvetni tepih u Beogradu biće dugačak 60, a širok 20 metara i cvetovi će ostati sveži i čuvati svoj sjaj tokom sva četiri dana, najavljuje Vesić.

Najlepša i najmirišljavija svetska atrakcija, koja se na svake dve godine tradicionalno održava na Grand Placu u Briselu, pod pokroviteljstvom Grada Brisela i Kraljevine Belgije, prvi put je osvojila srca posetilaca kada je 1971. arhitekta Etienne Stautemas formirao prvi cvetni tepih na Grand Placu.

Od tada do danas Grad Brisel okuplja tokom ove manifestacije više od 150.000 ljudi, više od 200 svetskih novinara, fotografa i uticajnih urednika.

Slika Cvetnog tepiha je bila najčešća slika Brisela na društvenim mrežama u 2018. godini.

Stopa zauzetosti hotela u Briselu dostigla je maksimum u mesecu avgustu 2018. godine – što je povećanje za četiri odsto u odnosu na isti period prethodne godine, i to zahvaljujući Cvetnom tepihu, naveo je Vesić, koji je dodao da će naredne godine na Cvetnom tepihu u Briselu biti srpska zastava.

Troškove postavljanja Cvetnog tepiha pokriće sponzori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.