U trendu

Čvorović: Istorijska odluka Sabora SPC za okončanje makedonskog raskola

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović ocenio je da današna odluka Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) „doneta s ciljem okončanja makedonskog raskola ima istorijski značaj“ – za nju i sve pomesne pravoslavne Crkve, ali i pravoslavne Slovene, napominjući i da je „nanet ozbiljan udarac papističkim pretenzijama“ vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

„Najpre se mora pozdraviti odluka Svetog Sinoda ‘Makedonska pravoslavne crkve (MPC)’ da prihvati autonomiju u okviru SPC, koja joj je data aktom Svetoga arhijerejskog sabora SPC još daleke 1959. godine“, rekao je pravni istoričar Čvorović, za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, „ovim su makedonski episkopi posle toliko decenija napokon pokazali zrelu kanonsku svest i pastirsku odgovornost za spasenje svoje pastve“.

„Današnjom odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC potpuno su anulirana dejstva nekanonskog akta Carigradske patrijaršije od 9. maja, kojim je ‘MPC’ priznata za kanonsku crkvu“, naglasio je Čvorović, kao i da je potvrdjeno da Srpska crkva ima jurisdikciju nad autonomnom MPC a ne Vaseljenska patrijaršija.

On je nagalsio da je time „nanet ozbiljan udarac papističkim pretenzijama patrijarha Vartolomeja i njegovom pokušaju da druge pomesne Crkve priznaju tobožnju apelacionu sudsku nadležnost Carigradske patrijaršije, na osnovu koje je donet nekanonski akt od 9. maja“.

Takodje je, dodao je, „odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC nanet ozbiljan udarac još jednoj papističkoj pretenziji Fanara, njegovom pokušaju da prisvoji dijasporu drugih pomesnih Crkava“, jer se, za razliku od akta vaseljenskog patrijarha, ovom odlukom „priznaje autonomnoj ‘MPC’ jurisdikcija nad makedonskom dijasporom“.

On je istakao i da je „pitanje konačnog imena makedonske Crkve, Sveti arhijerejski sabor SPC vezao za saglasnost koja će se oko toga postići sa svim pomesnim pravoslavnim Crkvama, a ne samo helenofonim“.

To je, rekao je, „važan doprinos očuvanju jedinstva vaseljenske Pravoslavne Crkve, kao i jedinstva pravoslavnih balkanskih Slovena, a istovremeno težak udarac panhelenističkim težnjama fanariota“.

Pema njegovim rečima, da bi se konačno došlo do „uspostavljanja liturgijskog i kanonskog jedinstva izmedju SPC i ‘MPC’ kao autonomne crkve u okviru SPC, neophodno je da se izmene odredbe najvišeg organizacionog akta ‘MPC’, te da se shodno saborskom aktu od 1959. godine predvide odgovarajuća stvarna i počasna prava srpskog patrijarha“.

„Tek posle toga se može govoriti da je proces njenog vraćanja u krilo majke-Crkve okončan“, rekao je Čovorović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar