U trendu

Da Vlada ne poništi konkurs za finansiranje nauke

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević zatražili su od Vlade Srbije da konkurs za finansiranje nauke od 2016. do 2019. godine ne bude poništen, objavile su danas Večernje novosti.

Akademici su u jučerašnjem pismu naveli da bi za naučnu zajednicu bilo štetno da konkurs raspisan početkom meseca bude poništen.
„Svako dalje prolongiranje moglo bi doneti nesagledive posledice srpskoj nauci koja i pored svih problema postiže značajne rezultate ne samo u zemlji, već i u svetu“, naveli su oni.

Taj list ranije je objavio da je Vlada Srbije pripremila dokument o poništavanju Akta o vrednovanju naučnih projekata i Konkursa za odabir istraživačkih projekata koji bi bili finansirani iz republičkog budžeta, o kojem ministri treba da se izjasne na prvoj narednoj sednici.

Kao razlog za poništavanje konkursa koji je potpisao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić, navedeno je da nije poštovana pravna procedura i da konkurs objavljen na sajtu Ministarstva prosvete nije u skladu sa drugim zakonima i Ustavom.

U Rešenju za poništavanje konkursa navedeno je i da će tekuće finansiranje za ciklus započet 2011. godine produžiti za šest meseci, a da Ministarstvo prosvete ostavlja rok od 90 dana za raspisivanje novog konkursa.

Konkursom je bio nezadovoljan i deo naučne zajednice, čije plate i celokupan rad zavise upravo od toga da li će im projekti biti odobreni na konkursu i da li će ih država finansirati.

Finansiranje oko 3.000 zaposlenih u 50 naučnih instituta, kao i projekti hiljada zaposlenih nastavnika zavisni su od tog konkursa.

Sporni konkurs Ministarstvo prosvete raspisalo je 12. aprila, a Akt o vrednovanju, izboru, finansiranju i praćenju projekata nekoliko dana ranije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.