Dačić i premijer Bugarske u Bosilegradu otvaraju Dečiji uskršnji festival

Premijer Bugarske Ognjan Gerdžikov i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Daćić otvoriće sutra u Bosilegradu izložbu „Svetski konkurs za dečiji crtež“ čime počinje Medjunarodni dečiji Uskršnji festival.

Na festivalu koji prema najavi organizatora simbolizuje zajednički život naroda na tim prostorima učestvovaće oko 700 dece iz Bosilegrada, okolnih mesta, regiona i drugih gradova Srbije, Makedonije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine, koja će predstaviti svoju zemlju kroz pesmu, igru i folklor.

Festival koji organizuje Udruženje „GLAS“ iz Bosilegrada, trajaće do 18. aprila, a centralni dogadjaj je tradicionalno takmičenje u tri kategorije – najjače, najoriginalnije i najlepše uskršnje jaje.

Poseban segment festivala su tematske izložbe, etno koncertni program, stvaralačke radionice za decu i mlade i oblizak kulturnih i istorijskih znamenitosti opštine Bosilegrad.

Programom je planirano da Gerdžikov i Dačić posete škole u Bosilegradu i selo Izvor u kome se nalaze najstarija i najveća crkva, kao i prva škola u ovoj oblasti.

Oni će takodje položiti vence na spomenik Vasilu Levskom i održati zajedničku konferenciju za novinare u prostorijama Udruženja „GLAS“ u Bosilegradu.

Predsednik Udruženja GLAS Aleksandar Dimitrov rekao je da je Medjunarodni dečiji uskršnji festival Bosilegrad „od izuzetne važnosti, ne samo za Bosilegrad, jednu od najnerazvijenijih opština na teritoriji Srbije, već i za ceo region“.

„Festivalom se pokazuje da i male sredine poput naše, udaljene na stotine kilometara od glavnih dešavanja, postoje i da predano čuvaju svoje običaje, tradiciju i kulturu“, naveo je Dimitrov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.