Danas se obeležava Dan sećanja na stradanje i progon Srba

Srbija će danas prvi put obeležiti Dan sećanja na stradanje i progon Srba, 5. avgust, centralnom državnom manifestacijom kod Sremske Rače.

Skup, koji će se održati na 20. godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“, tokom koje je proterano 250.000 Srba, a više hiljada ubijeno ili nestalo, počeće simboličnim susretom premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na mostu u Sremskoj Rači.

Vučić i Dodik će u reku spustiti vence u znak sećanja na sve stradale Srbe, a nakon toga će na platou pored mosta parastos služiti patrijarh srpski Irinej.

Manifestacija će, kako najavljuju u vladi, biti nastavljena umetničkim programom „Naša je tuga…velika“ i obraćanjem Vučića, Dodika i „devojke iz kolone“, izbeglice Đurđice Popović.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće i članovi vlada Srbije i RS, predstavnici Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine RS i drugih državnih organa, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i brojni građani.

Sutra tačno u podne oglasiće se zvona sa srpskih pravoslavnih crkava u Srbiji i Republici Srpskoj i sve sirene.

Iz vlade pozivaju građane Srbije da u podne zastanu kad se oglase zvona i sirene i da taj minut posvete sećanju na sve ubijene i stradale.

Istovremeno, Hrvatska će danas i sutra obeležavati Dan pobede i Dan hrvatskih branitelja i slaviti svoje „oslobađanje od tuđe okupacije“.

U Hrvatskoj će ove godine „Oluja“ prvi put biti obeležena vojnom paradom u Zagrebu na kojoj, uprkos planovima i nadama domaćina, neće učestvovati zapadne zemlje, a dan kasnije i u Kninu, tradicionalnom proslavom tokom koje će pevati Marko Perković Tompson i biti otkriven spomenik prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu.

Akcija Oluja počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća odbrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

U operaciji je učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog veća odbrane, dok je srpska strana imala 31.000 vojnika.

U toj akciji izbeglo je više od 250.000 Srba, pa se ona ubraja u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Nema preciznih podataka o žrtvama. Po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske Oluja nestalo je 1.805 osoba, a Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.

Dokumentaciono-informativni centar Veritas u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece.

Dan sećanja na stradanje Srba obeležava se i u Crnoj Gori

Osim u Srbiji i Republici Srpskoj, Dan sećanja na stradanje i progon Srba u hrvatskoj vojno policijskoj akciji Oluja početkom avgusta 1995. godine, biće obeležen i u Crnoj Gori.

Savez udruženja raseljenih i izbeglih i Informativni portal IN4S, u saradnji sa Ambasadom Srbije u Podgorici, sutra će u prestoničkoj knjižari Matice srpske organizovati „Veče sećanja na stradale i prognane Srbe“, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

Kako je najavljeno, tokom večeri će biti emitovan dokumentarni film o Oluji, uz obraćanje protojereja Gojka Perovića i predsednika Saveza udruženja raseljenih i izbeglih u Crnoj Gori Milenka Jovanovića.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o Oluji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.