Danas: Pet novinarskih udruženja istupilo iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ istupili su danas iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, preneo je list „Danas“.

Kako je navedeno, oni istupaju zbog „ignorisanja“ napada i ugrožavanja sigurnosti novinara u Srbiji.

„Očigledno je da predstavnici institucija u Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije ne žele da se suštinski bave ovim problemom“, navedeno je.

Članovi tih pet udruženja su rekli da Vlada nije reagovala na pozive predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da „hitno reaguju“ i spreče ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije „Krik“.

„Napadi na KRIK ostaju bez adekvatne reakcije ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM)“, naveli su oni.

Članovi tih udruženja napomenuli su da će nastaviti da rade na unapredjenju bezbednosti novinara u Srbiji, iako nadležne institucije ne uspevaju da „stvore“ atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.