U trendu

Danas se obeležava 100 godina od osnivanja Univerzitetske biblioteke 'Svetozar Marković'

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, centralna biblioteka Univerziteta u Beogradu, obeležava danas obeležava 100 godina od osnivanja i početka gradnje i 95 godina od otvaranja te ustanove.

U saopštenju biblioteke navodi se da će tim povodom od 24. maja u Biblioteci biti otvorena izložba „Knjigohranilište Univerziteta u Beogradu: Počeci“.

„Svetozar Marković“ svečano je otvorena na današnji datum 1926. godine, na Dan Sv. Ćirila i Metodijadok je gradnja prve bibliotečke zgrade u Srbiji pokrenuta 1921. godine.

„Prateća izložba posvećena je ljudima koji su bili dovoljno dalekovidi, uporni i ustrajni da zamisao dovedu do njenog ispunjenja“, navodi se u saopštenju, medju kojima je i američki industrijalac Endru Karnegi, koji je svojom filantropijom pomogao da se u svetu obnovi ili izgradi skoro 3.000 biblioteka, medju kojima je i Univerzitetska biblioteka.

Izložba je najviše posvećena prvom upravniku Univerzitetske biblioteke, Urošu Džoniću, profesoru književnosti, piscu, kritičaru, prevodiocu, uredniku, koji je tada ulagao veliki trud da put do knjigohranilišta Univerziteta u Beogradu, „trnovit i vijugav, bude prokrčen“.

„Postavka se posebno zadržava i na Pavlu Popoviću, profesoru Univerziteta i rektoru, prvom predsedniku Bibliotečkog odbora, koji je odlično razumeo koliki uticaj imaju biblioteke na razvoj nauke jedne zemlje“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar