Danas se obeležava Dan pobede nad fašizmom

Odavanjem pošte žrtvama Drugog svetskog rata u Srbiji i manifestacijom „Besmrtni puk“ – maršom potomaka učesnika i žrtava tog rata, u Beogradu će danas biti obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

Venac na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu položiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, ambasadori Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Ukrajine.

Kod Spomenika palim sovjetskim ratnim veteranima na Avali takodje će biti položeni venci.

Povodom Dana pobede u Beogradu će treći put biti organizovana povorka Besmrtni puk“, uz podršku Ambasade Rusije.

Organizatori su najavili da će posle polaganja venaca kod Spomenika oslobodiocima Beograda u 17 sati krenuti povorka potomaka poginulih u Drugom svetskom ratu. Povorka će proći Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada, gde će biti priredjen poseban program.

Svečana akademija biće u Narodnom pozorištu u 20.00 sati.

Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske vojne spomenike i mesta stradanja tokom Drugog svetskog u Albaniji, Austriji, BiH, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Egiptu, Izraelu, Italiji, Madjarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Španiji.

Dan pobede nad fašizmom biće obeležen i u osnovnim i srednjim školama, kao i kraj spomenika širom Srbije.

Novi Sad će obeležiti Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom koncertom „Ritam Evrope“, na kojoj će nastupiti „Disciplin a kitschme“, „Let tri“ iz Rijeke i „The Toasters“ iz Njujorka.

Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja 9. maja 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom ka formiranju EU.

Ta deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, prethodnice Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.