U trendu

Danas se pušta u rad prvi gradski foto-bioreaktor

BEOGRAD – Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, „LIQUID 3“ postavljen ispred zgrade opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu biće danas pušten u rad, saopštio je Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Ovo „tečno drvo“, kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u gradskim područjima gde su njegove koncentracije najveće, a za sadnju drveća nema dovoljno prostora.

Sistem je osmišljen tako da bude održiv i multifunkcionalan, jer koristi solarnu energiju za osvetljenje i osim za prečišćavanje vazduha od ugljen-dioksida, može se koristiti kao klupa i punjač za mobilne telefone.

„LIQUID 3“ je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji UNDP sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine a opština Stari grad je kao partner u realizaciji projekta obezbedila lokaciju i dozvole za postavljanje sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.