U trendu

Danas Spasovdanska litija u Beogradu bez svečarskog karaktera i uz poruku 'ujedinjeni u molitvi'

Slava Beograda – Vaznesenje Gospodnje, biće danas obeležena tradicionalnom Spasovdanskom litijom centralnim gradskim ulicama, koja ove godine nema svečarski karakter zbog dva masovna ubistva s početka maja u kojima je stradalo 17 osoba, mahom dece a ranjeno više od 20.

Uz poruku „ujedinjeni u molitvi“ litija će krenuti u 19 časova od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save gde će patrijarh srpski Porfirije služiti moleban i obratiti se građanima.

Kako je najavila Srpska pravoslavna crkva (SPC), na čelu litije biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će „izuzetno, radi utehe vernog naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva“.

„Litija će zbog stradanja i gubitka života naših mladih ljudi u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac, zbog bola i tuge vascelog naroda za nevino postradalima biti u znaku reči Svetog vladike Nikolaja žičkog i ohridskog: ‘Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima“, saopštila je SPC.

Najavljeno je da će učesnici litije zastati na raskrsnici ulica kralja Milana i kralja Milutina gde će patrijarh Porfirije služiti pomen „postradaloj deci, njihovom čuvaru, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja“.

Vladika Nikolaj (Velimirović) umro je 1956. godine u Americi a njegovi posmtni ostaci preneti su u Srbiju 1991. i sahranjeni u rodnom Leliću, kraj Valjeva.

Sabor SPC proglasio ga je za sveca u maju 2003. godine.

Nevladina organizacija Helsinški odbor za ljudska prava ocenila je da SPC litijom kroz Beograd „podstiče rastući antisemitizam u Srbiji“, navodeći da je vladika Nikolaj rasistički govorio o Jevrejima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.