U trendu

Danas ustoličenje patrijarha Porfrija, na liturgiji u Sabornoj crkvi

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije biće ustoličen danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Kako je Crkva najavila, liturgija počinje u 9. 00 časova.

Sa činom ustoličenja novi patrijarh preuzima sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je upražnjen, trebalo bi da mu preda poglavarska znamenja – žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu.

Prilikom ustoličenja novoizabrani patrijarh drži pristupnu besedu.

Naknadno će biti odredjen termin kada će patrijarh Porfirije, kakav je običaj, biti uveden i u tron u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu SPC.

Patrijarh Porfirije obavestiće o svom ustoličenju ostale autokefalne crkve, koji mu na to odgovaraju čime, može se reći, priznaju njegov izbor za poglavara SPC.

Njegova puna titula glasi arhepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski.
U prvoj izjavi nakon današnjeg izbora, na Saboru, održanom u hramu Svetog Save, pozvao je sve da se mole Bogu za njegovu malenkost.

„Danas, prizivajući blagoslov Božiji na svu braću i sestre, decu naše Svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost da se, zajedno idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo carstva nebeskog“, rekao je patrijarh Porfirije za televiziju SPC TV Hram.

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu SPC patrijarha Irineja, koji je preminuo od korone pre tri meseca, što je i rok do kada je morao da bude izabran novi crkveni poglavar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.