U trendu

Dani bureka održani 19. put u Nišu (FOTO/VIDEO)

Dani bureka održani su 19. put u Nišu, ovoga puta kao međunarodna manifestacija jer su posetioci mogli da probaju i specijalitete pekara iz Bugarske.

Predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović rekao je da su osim pekara iz Niša i iz Sofije, burek na ovogodišnjoj, četvorodnevnoj, „Buregdžijadi“ pripremali i pekari iz Kruševca.

„Nudi se burek sa mnogo različitih filova. Upravo Nišlije te vrste bureka hoće da probaju i tu je najveća gužva. Burek sa kulenom i kačkavaljem, burek sa pečenicom, slatki burek sa višnjom i kremom, bugarska banica slatka i slana, sa mesom. Ima stvarno bureka za svačiji ukus, za sve gurmane.“

Burek se nije promenio u Nišu od kada je 1498. godine stigao sa pekarom Mehmet Ogluom iz Istanbula, rekao je Vukadinovic i dodao da se burek pravi i na prostoru nekadašnje Jugoslavije . Najbolji je u Nišu jer ima najdužu tradiciju i jer su mu pekari, tokom vekova, dodali nešto od svog umeća.

Vremena su se promenila jer se sada burek priprema i mašinski , ali i dalje je ručno pravljeni burek najbolji.

„Pojavila se mašina za burek koja menja ljudsku ruku. Mašina rasteže koru do trenutka stavljanja u tepsiju. Pekar je prihvata, stavlja je u tepsiju i stavlja fil. Mala je razlika u ukusu. Isto je kvalitetan burek, ali je ipak ovaj ručno mešeni bolji, ima nešto što ga razlikuje“, dodao je Vukadinović.

Vukadinović, koji je i predsednik Udruženja građana „Lan Džou – Niš“ , kazao je da u Nišu ima puno posla za pekare i buregdžije, ali da ima malo ljudi koji tim poslom žele da se bave.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.