U trendu

Danka Novović – primer kako dostojanstveno živeti

BEOGRAD – Članovi porodice, prijatelji, kolege i poštovaoci poznate voditeljke Televizije Beograd Danke Novović oprostili su se od nje danas na komemoraciji u prostorijama RTS-a.

Voditeljka RTS-a Staka Novković Đorđević rekla je da je njena voljena prijateljica uvek bila vedra, dinamična, puna ambicija i želje za životom.

„Danka Novović je bila lepa pojava na TV ekranu, dobar profesionalac. Znala je da uživa u životu, u dobroj pesmi, muzici. Bila je otvorenog srca i duše prema svima i zato smo je cenili i voleli“, rekla je Novković Đorđević.

Glavni realizator Informativnog programa Rajko Rakićević je istakao da je malo reći za Danku da je bila vrhunski profesionalac i da je mnogo bliže reći da je bila jedna jedina.

„Danka je bila veliki čovek, iskreni prijatelj i kolega. Izgradila je briljantnu karijeru. Teško može da se desi da joj se čak i približe nove generacije. Slavna petorka – Duška, Ljilja, Vesna, Staka i Danka decenijama su uz Miću Orlovića postavljali merila u toj teškoj profesiji. Po njima se prepoznavala Televizija Beograd“, rekao je Rakićević.

Kada je odlazila iz televizije poručila je: „Deco, više se družite, sedite u kafani, pričajte. Upoznajte se, a kafana je najbolje mesto da se izbegnu gloženja i da se neguje prijateljstvo. Ovde vi provodite pola života, zato kad god možete, organizujte se i pravac kafana“.

„Spikerska legenda bila je uvek spremna da emisuju vrhunski uradi, gospodski mirno i da na ekranu vlada svakom situacijom. Sve je ona mogla i u svemu je bila legenda, pa i u kafani“, istakao je Rakićević.

Voditeljka RTS Vesna Radosavljević se prisetila zajedničkih trenutaka i istakla da je Novović dostojanstveno nosila svaki teret.

„Šeretski se osmehivala na nesreću i plakala kada je niko ne vidi. Hrabrila nas u teškim situacijama i bila naš orjentir – kako da reagujemo, šta da mislimo. Borila se za našu profesiju i branila je od naleta neukosti i neznanja. Zastupala je interese mlađih, pomagala nam i savetovala nas…Borila se za svoje stavove često bez dlake na jeziku. Kraljica i lafica, dama i boem…“, rekla je Radosavljević.

Ona je primetila veliku prazninu koja je ostala kada je Novović otišla u penziju.

„BIla je poslednja od velikih spikera. Završila se jedna era i Desk informativnog programa više nije bio isti. Danas je jasno da je unosila svetlost među ljude, da je bila dobra duša i primer kako živeti dostojanstven život“, naglasila je Radosavljević.

Voditeljka RTS-a Marija Mitrović Jokić je podsetila da je Novović provela čitav radni vek u toj kući i da je bila veliki profesionalac, a nadasve veliki čovek.

„Bila je čast poznavati te i raditi sa tobom“, poručila je Mitrović Jokić.

Ispraćaj za kremaciju biće 19. jula u 15 sati na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 15.30 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.