Debata: Izazovi savremene demokratije sažeti u sloganu Bitef-a – Svet bez ljudi

Izazovi savremene demokratije sažeti su u sloganu ovogodišnjeg „Bitefa“ koji se održava pod sloganom „Svet bez ljudi“ i upućuje na svet u kojem nema javnosti i javnog kritičkog mišljenja, rečeno je danas tokom debate u EU Info centru u Beogradu.

Na debati „Izazovi savremene demokratije“ u Beogradu šefica UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu Milena Dragiević – Šešić ukazala je da u doba populizma nema javne upotrebe uma odnosno javnog kritičkog mišljenja, već da je sve pokriveno autoritarnim diskursom.

„Zasićena je javnost izjavama odredjenih lidera. Nema debate… Mi sami znamo da ne živimo u demokratskom društvu. ‘Svet bez ljudi’ je svet u kojem nema javnosti“, rekla je ona i ocenila da su u Evropi postoji lom u oficijelnoj prezentaciji evropskih vrednosti i neiskrenom deljenju tih vrednosti.

Filozof i poslanik u Skupštini Srbije Dragoljub Mićunović podsetio je da je juče bio Svetski dan demokratije, navodeći da je demokratija čudna biljka koja teško nastaje, a i kad nastane uvek se nadje neki siledžija da je poseče i uspostavi diktaturu misleći da će trajati večno. 

„Uspomene na slobodu u društvu kao virus budi ljude na slobodu i jednakost“, kazao je Mićunović i ukazao na neophodnost borbe za javnost i kulturu jer su oni glavno oružje društva da se odbrani od varvarizma.

Danas imamo pojedince koji su uplašeni i rado prodaju slobodu zbog uplašenosti za svoju egzistenciju, kazao je Mićunović i dodao da je u takvom stanju kultura ugrožena.

„Moderni populizam krnji demokratske vrednosti i ruši stubove slobode… Kada danas šef države kaže ovo je fašizam, on je time rehabilitovao fašizam i onemogućio nam da sagledamo pravi fašizam u kome su bili logori i ubijanja. Toga sada nema, ali se krnji sloboda“, kazao je Mićunović i dodao je da su u tim uslovima na udaru mediji i slobodna javnost.

Prema njegovim rečima, teži se egzistencijalnom ugrožavanju slobode čoveka i njegove porodice. 

„Moderni politički populizam ugrožava demokratiju na mnogo lukav način. Tu je veoma komplikovana odbrana demokratije. Nema više radničke klase i ideje proletarijata već se sve ogranizuje na nivou interesa.

Reditelj predstave „Svite br. 3 Evropa“, koja će večeras otvoriti Bitef, Žoris Lakost kazao je da predstava ne nudi jedan konačan odgovor već da publici omogućava da je shvate na svoj način.

„Mislim da ukoliko ste veoma za Evropu i ukoliko verujete u nju ili ako ste potupno protiv nje videćete predstavu na različite načine. Mi ne želimo da razvijemo jedan govor. Nije teoretisanje, već više kao ispitivanje, istraga Evrope. Mi predstavljamo ono što smo našli, a na vama je da razmišljate“, kazao je Lakost.

Lakost je istakao da je primetio da su neki govori veoma slični u različitim zemljama, odnosno da recimo ljudi koji su protiv gej brakova imaju istu agrementaciju kojom brane svoje mišljenje od Francuske, Poljske, Rumunije, Belgije…

„Kao da postoji medjunarodna homofobija. Isti je slučaj za govore protiv migranata, uvek su isti“, kazao je Lakost.

Umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica rekao je da su za otvaranje ovogodišnjeg „Bitefa“ odabrali predstavu koja će učiniti da ono bude „minimalističko, a gromoglasno“.

„Pozorište i kultura ne ćute, ne nabijaju glavu u pesak“, kazao je Medenica i dodao da predstava „Svite br. 3 Evropa“ mapira govore koji skreću pažnju na probleme koji nastaju kao posledica napuštanja evropskih evrodnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.