U trendu

Dekorativno osvetljenje na beogradskim mostovima

BEOGRAD – Grad Beograd će danas postaviti dekorativno osvetljenje na četiri objekta povodom 17. novembra – Evropskog dana borbe protiv raka prostate i Svetskog dana prevremeno rođenih beba, saopštilo je JKP „Javno osvetljenje“ Beograd.

Kako se navodi u saopštenju, plavom bojom biće osvetljen Brankov most i velika kupola Doma Narodne Skupštine sa ciljem jačanja svesti u borbi protiv raka prostate, dok će ljubičastom bojom biti osvetljeni Palata Albanija i Most na Adi, sa porukama podrške prevremeno rođenim bebama.

Udruženje medikalnih onkologa Srbije navodi da je rak prostate drugi po učestalosti oblik maligne bolesti kod muškaraca, ali da je otkrivanjem u ranoj fazi procenat izlečenja te bolesti jako visok, pa je od suštinske važnosti afirmacija prevencije i rana dijagnostika bolesti.

Takođe, u saopštenju se navodi da se u svetu godišnje rodi 15 miliona dece pre termina, dok je u Srbiji učestanost prevremenog porođaja oko sedam odsto. Prevremeni porođaj je kompleksan problem, i može imati višestruke posledice, nosi sa sobom niz rizika i predstavlja veliki izazov za zdravstvene radnike, ali i porodicu, kaže se u saopštenju JKP „Javno osvetljenje“ Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar