Delegacija EFJ: Neophodna bezuslovna zaštita slobode medija

Delegacija Evropske federacije novinara (EFJ) danas je preporučila srpskim vlastima da bezuslovno štite slobodu medija a sve slučajeve ugrožavanja novinara brzo i efikasno procesuiraju.

Na konferenciji za novinare, nakon dvodnevne misije za utvrdjivanje činjenica o slobodi medija i novinarskim pravima u Srbiji, delegacija EFJ je preporučila da socijalni dijalog u medijima mora da bude uspostavljen.

Preporučeno je i da novinarima bude omogućen brži pristup informacijama od javnog značaja, da Savet za štampu bude ojačan i da rad na novoj medijskoj strategiji organizovan na potpuno transparentan način uz učeše novinarskih udruženja.

Posmatračku misiju je organizovala EFJ, u saradnji sa Medijskom organizacijom jugoistočne Evrope i Medjunarodnim institutom za štampu, kao i svojim članicama u Srbiji – UNS-om, NUNS-om i Sindikatom novinara Srbije (SINOS).

Preporuke je na konferenciji za novinare saopštio predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard koji je najavio i da će zaključci o rezultatima posete biti naknadno objavljeni.

On je rekao da je delegacija EFJ tokom dvodnevne posete razgovarala i sa medijskim  udruženjima i organizacijama, predstavnicima Vlade Srbije i predsednikom države Aleksandrom Vučićem, kako bi čula različita  mišljenja.

„Uzeli smo u obzir sve što smo čuli“, rekao je Bjeregard koji je naveo da se prva preporuka odnosi na oblast bezbednosti uključujući i rešavanje ubistava novinara u prošlosti.

Prema njegovim rečima, neophodno je poslati jasne znake da sloboda medija mora bezuslovno da bude zaštićena a slučajevi napada i ubistva novinara istraženi do kraja.

On je, povodom nove medijske strategije, naveo da EFJ preporučuje da širom zemlje budu organizovane javne konsultacije na pristojan i transprentan način, kao i da se obezbedi dovoljno vremena „za pristojnu debatu“.

Predsednik EFJ je ocenio i da bi bilo dobro kada bi zaštitinik gardjana „imao više alata i instrumenata“ kako bi mogao bolje i efikasnije da radi u vezi medija.

Bjeregard je ukazao i da bi članovi radne grupe za bezbednost novinara, koju čine predstavnici medijskih udruženja, policije i sudstva , trebali da uspostave i unaprede dijalog.

„Preporučejemo i da Savet za štampu bude ojačan  a ohrabrujemo medije da ga poštuju“, rekao je Bjeregard.

Upitan o današnjem sastanku sa Vučićem, on je odgovorio da je to bio „dug i produktivan“ razgovor.

„Rekao (Vučić) je da će svake nedelje braniti slobodu medija, ja sam dodao bezuslovno, a on je potom rekao bezuslovno“, preneo je Bjeregard.

Predsednik EFJ je naveo i da smatra da je pozitivno to što je Vučić izrazio interesovanje za posetu delegacije EFJ Srbiji dodavši da su na sastanku pokrenute neke teme koje se tiču slobode medija.

Upitan da li je sa srpskim predsednikom razgovarao o etiketiranju pojedinih novinara i nejednakom tretmanu medija od strane vlasti, Bjergard je odgovorio potvrdno i naveo i da je preneo Vučiću da svi novinari i mediji moraju biti na isti način tretirani od strane vlasti.

Na pitanje novinara šta je Vučić o tome rekao, on je odgovorio: „Rekao je da on nikada ne odbja da ide na intervjue“, što je izazvalo smeh u sali.

„Vi ćete moći bolje da procenite ovu izjavu“, rekao je zatim Bjeregard i najavio i da će EFJ posmatrati šta se dešava u Srbiji u vezi njihovih preporuka srpskim vlastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.