U trendu

Delegacija Evropske unije otvorila regionalnu kampanju putovanja 'Made of us'

Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji je danas predstavila deo regionalne kampanje putovanja pod nazivom „Made of us“ koji se u Srbiji sprovodi sa ciljem da se postigne saradnja mladih i ukaže na značaj partnerstva EU i Zapadnog Balkana.

Zamenica šefa Delegacije EU, Plamena Halačeva, na predstavljanju projekta tokom kojeg će „vlogeri“ iz Srbije i Nemačke kreirati sadržaj za mlade, izjavila da je u svetlu tragičnih događaja u Srbiji pre dve nedelje sada izuzetno važno napraviti pozitivne primere saradnje mladih.

„Zadatak projekta je onda još teži jer treba da pokaže kako društvene mreže i digitalni svet kao celini mogu biti faktor upovezivanja, a ne sredstvo podela. Oni nam mogu pokazati šta zajedničko imamo svi mi kao Evropljani“ izjavila je Halačeva.

Zamenik ambasadora Nemačke u Beogradu, Karsten Majer Vifhauzen, izjavio je u EU info centru da je Srbija oduvek bila deo Evrope iako još nije u Evropskoj uniji.

„Ova država je povezana sa EU ekonomski, kulturološki, sociološki, ali još nije njena članica. Ovde mediji igraju veliku ulogu kao ‘četvrta sila’, a društvene mreže isto tako imaju sve veću ulogu u formiranju stavova i one mogu biti zloupotrebljene politički, ali mogu i biti korišćenje za otvaranje“, rekao je on.

Adrijana Nikitović, „mlada ambasadorka EU“ je posle prikazivanja promotivnih video-snimaka o realizaciji projekta predstavila mlade „vlogere“ Džošuu Štajba (Joshua Steib) i Jelenu Radovanović koji će na društvenim mrežama izveštavati o svojim putovanjima po Srbiji.

„Koliko društvene mreže mogu da budu moćne uvideo sam kada sam posetio neke međunarodne konferencije o klimi i shvatio koliko ljudi ne zna šta se dešava na tako bitnim skupovima o kojima sam želeo da komuniciram“, izjavio je Štajb, student političkih nauka iz Nemačke.

Radovanović je iznela plan putovanja planiranog tokom projekta: posetiće Golubac, Kragujevac, Novi Sad i upoznati društvene asocijacije i projekte koje podržava EU.

„Sutra ujutro krećemo na putovanja, idemo u Novi Sad čemu se jako radujemo, posle toga idemo u Rumu gde ćemo se upoznati sa asocijacijom Limitles, a zatim ćemo posetiti Zasavicu i Frušku Goru“, najavila je Radovanović.

„Vlogeri“ će prikazati prirodu, znamenitosti i kulturno nasleđe Srbije, a to će učiniti još odabranih predstavnika iz zemalja Zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.