U trendu

Demonstrant Žutih prsluka ostao bez šake u incidentima u Parizu

Demonstrant koji je danas učestvovao u pariskim protestima Žutih prsluka ostao je bez šake u okršajima sa policijom kod Narodne skupštine gde su izbile jake tenzije za vreme 13. uzastopnog vikenda protesta, javili su volonteri spasioci.

Agencija AP navodi da je čovek izgubio četiri prsta u akciji policije da spreči demonstrante da probiju ogradu oko Skupštine, a prema navodima očevidaca žrtva je fotograf Žutih prsluka koji je slikao ljude koji su pokušavali da sruše ogradu.

Čoveka su evakuisali vatrogasci sa zavojem na ruci, konstatovao je novinar agencije Frans pres a televizija RT je prenela slike kako ga odvode.

Policija nije mogla da potvrdi izveštaje francuskih medija da je povredjenom čoveku otkinuta šaka u eksploziji šok bombe koja je upotrebljena da se rasteraju nasilni demonstranti.

Prema ministarstvu unutrašnjih poslova na današnjim protetima bilo je manje demonstranata nego ranije. Kao je navedeno u 14 sati danas bilo je oko 12.000 demonstranata u protestima širom Francuske, od kojih 4.000 u Parizu, dok ih je prethodne nedelje bilo 17.400, od kojih 8.000 u Parizu. Žuti prsluci osporavaju te cifre.

Policija je javila da je 31 demonstranat uhapšen u nemirima kod Jelisejskih polja i Narodne skupštine.

Bilo je sporadičnih incidenata duž rute kojom su išli demonstranti kroz Pariz. Oni su gadjali policiju raznim predmetima, zapalili jedno vozilo, motocikle i brojne kante za djubre, a policija je uzvraćala suzavce, šok bombama ili gumenim mecima.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je preko Tvitera izrazio svoje „ogorčenje“ zato što su demonstranti zapalili oklopno policijsko vozilo.

Takva vozila su postala uobičajen prizor u Parizu od napada ekstremista 2015. godine.

„Svaki dan vojska štiti naše sunarodnike od rizika od terorizma. Ovi napadi su nepodnošljivi“, napisao je francuski ministar.

U Tuluzu na jugozapadu zemlje nekoliko hiljada demonstranata skandiralo je da se nisu umorili od protesta.

Protesti su održani i u drugim gradovima Francuske, u Bordou na jugozapadu zemlje, kao i u Lilu na severu, Nantu, Renu i Brestu na zapadu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, protiv koga je usmeren bes mnogih demonstranata, izgleda zadobija nazad podršku pokušajima da suzbije pokret nacionalnom političkom debatom. Nedavno objavljene ankete pokazuju da raste podrška Makronu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.