U trendu

Demostat: Stav države se preslikava na rezultate ispitivanja javnog mnjenja o stavu prema EU

Profesor socijalne psihologije na Filozofskom fakultetu Dragan Popadić izjavio je danas da gradjani formiraju svoje mišljenje tako što „veruju u stav države i vlasti“ po odredjenom pitanju jer je to „najsigurnija opcija“, kao i da to znači da se stav države „preslikava“ na većinski stav u ispitivanjima javnog mnjenja, a da je taj stav kreiran uz pomoć dominantnih slika u medijima.

Popadić je za Izdavačko – istraživački centar Demostat izjavio da „ljudi formiraju svoje stavove po vrlo jasnim propagandnim političko-medijskim agendama“, komentarišući rezultate junskog istraživanja tog centra, po kome bi samo trećina gradjana Srbije na referendumu podržala ulazak Srbije u Evropsku uniju, dok bi 51 odsto bilo protiv.

Istraživanje Demostata je pokazalo i da više od polovine ispitanika, njih 56 odsto, smatra da Srbija ne treba da usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, dok ogromna većina ispitanika, njih 80 odsto, veruje da Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji.

On je naveo i da je rezultat kakav je pokazalo istraživanje rezultat toga što je „zvanična slika prema EU blago rečeno slika skepticizma prema namerama Evropske unije“.

„Gradjani su i dalje nesvesni koliko je Srbija zavisna od EU i koliku pomoć dobija od Unije. Vlast stalno prikriva prave informacije koje mogu da promene tu sliku i povećaju podršku gradjana EU“, rekao je Popadić.  

Popadić je izjavio i da nije siguran da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić spreman za „promenu diskursa“ o EU i Rusiji, izmedju ostalog i zbog toga što u Srbiji postoje veoma bliski lični odnosi i aranžmani sa predstavnicima vlasti u Rusiji.

Psiholog i profesor Filozofskog fakulteta u penziji Žarko Trebješanin je za Demostat izjavio da ne sumnja da bi do promene javnog mnjenja u korist EU „moglo da dodje veoma brzo“, budući da diskurs u najvećoj meri preko svojih medija diktira Aleksandar Vučić i aktuelna vlast.

On je naveo da postoji „vrlo ambivalentan odnos prema Evropi jer je vlast deklarativno za, što je priča za javnost, ali u realnosti ne postoji mnogo iskrene ljubavi ili želje da Srbija zaista udje u EU“.  

„Šalju se jake emocionalne poruke da nas Evropa neće, da je Evropa nepravedna, a onda se nešto promrmlja da ostajemo na evropskom putu i jasno se izgrađuje antievropski stav. Takođe, antievropski mediji su najmoćniji, imaju najveću gledanost i čitanost“, kazao je Trebješanin.

Ocenio je i da se poslednjih meseci „u medijima primećuje blagi zaokret od Rusije i racionalniji stav prema toj zemlji i režimu“, te da je jasno „da bi se i proruski narativ lako mogao promeniti“.

Glavni i odgovorni urednik agencije Fonet Zoran Sekulić je ocenio da Vučić „relativno brzo može da dovede do promena u javnom mnjenju u onom delu biračkog tela koje njega podržava i uz pomoć medija koje kontroliše“. 

„Ne zato što bi taj deo glasačkog tela naprasno počeo da veruje u EU, već zato što veruje njemu, šta god da kaže oni će ga podržati“, kazao je Sekulić za Demostat.

Kad je reč o Rusiji, Sekulić smatra da bi „Vučić na otklonu radio oprezno, bez direktnih i javnih poruka, bez direktne osude Rusije i ruske agresije“ na Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar