U trendu

Deo Borče dobija džambo kontejnere

BEOGRAD – U delu palilulskog naselja Borča danas će početi zamena klasičnih nadzemnih kontejnera novim, džambo kontejnerima, koji zauzimaju manji deo javne površine i mogu da prime veće količine otpada.

Oko 500 klasičnih nadzemnih kontejnera zapremine 1,1 metar kubni će u narednih nekoliko dana biti zamenjeni sa 170 džambo kontejnera zapremine 3,2 kubika, navodi se na sajtu JKP „Gradska čistoća“.

Dodaje se da su poklopci džambo kontejnera uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu rasipati otpad okolo, kao i da se ti kontejneri otvaraju pomoću nožne papuče što sugrađanima znatno olakšava njihovu upotrebu.

Pored unapređenja komunalnih efekata, prednost džambo kontejnera je i to što nemaju točkiće pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradske čistoće“ gotovo onemogućeno.

Navodi se da se nesavesnim izmeštanjem kontejnera učesnici u saobraćaju dovode u opasnost i ističe da nova tehnologija odlaganja otpada u džambo kontejnere rešava taj problem.

Prema recima direktora „Gradske čistoće“ Marka Popadića, ova akcija jedan je od načina buđenja svesti sugrađana o značaju ekologije i očuvanja životne sredine.

„Stalnim podsećanjem na značaj pravilnog odlaganja otpada zajedno doprinosimo životu u čistijem i zdravijem okruženju“, rekao je Popadić.

Naveo je da je Beograd veliki grad koji se konstantno širi i da tehnologije u komunalnom sistemu moraju pratiti njegov razvoj i potrebe. „Polako usvajamo nove navike i tehnologije, jer se moramo ponašati odgovorno prema generacijama koje dolaze i pokazati im kako se sa brigom odnosi prema svom domu“, rekao je Popadić i najavio iste akcije u narednom periodu za delove Voždovca, Novog Beograda i Zemuna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.