U trendu

Deo jevrejske zajednice Srbije osudio izjave Zurofa kao mešanje u unutrašnje stvari

 Rukovodstvo Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS) predvodjeno Igorom Ginzbergom osudilo je danas izjave direktora Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima Efraima Zurofa ocenivši da je u Srbiju došao „dezinformisan ili zlonamerno inoformisan“, te da ne znaju koji su „pravi razlozi njegove posete“.

Bivši predsednik SJOS-a Aleksandar Nećak upitao je zašto je Zurof dozvolio sebi da uvredi većinu članova jevrejske zajednice i da kaže da su njihovi „jedini interesi novac i moć“. Ocenio je da je Zurof „pogrešno instrurian od strane onih koji su mu organizovali konferenciju“ na kojoj je dao takve izjave, a to je Savez jevrejskih opština Srbije na čelu sa „smenjenim predsednikom Robertom Sabadošem“.

„Ukoliko je Zurof došao u Srbiju zbog pitanja situacije u jevrejskoj zajednici, pokazao je da nije došao da se upozna s činjenicama i da vidi validnu dokumentaciju, već je došao pogrešno instruiran i na taj način izašao u srpsku javnost da ispriča nebuloze“, rekao je Nećak na konferencijii za novinare u Beogradu. 

Ocenio je da je razlog Zurofove posete možda taj da „svojim autoritetom pomogne jednom čoveku“ – rabinu Isaku Aiselu, da sačuva „lagodan život i privielgije“.

Zamenik predsednika SJOS Nenad Fogel je ocenio da je „nečuvena“ izjava Zurofa kojom ih je okarakterisao kao „uljeze i nejevreje“ i upitao sa kojim pravom komentariše broj stradalih u Jasenovcu i poziva Srbiju da manipuliše tim brojem.

„Na osnovu kojih istraživanja su došli do podatka da je u Jasenovcu stradalo 100 hilajda ljudi. Ko mu daje za pravo da govori o 100 hiljada, kada već Spomen-područje Jasenovac ima 89 hiljada imena“, naveo je Fogel.

Ocenio je da je nečuveno da neko dodje u posetu predsedniku države i da od njega zahteva da rešava sporove izmedju zavadjenih strana u jednoj gradskoj zajednici.

„Zurof će morati da odgovori zašto je pozvao Vučića da primi samo Roberta Sabadoša i Isaka Asiela da mu samo oni objasne kakva je situacija u Jevrejskoj zajednici“, rekao je Fogel.

Predsednik SJOS Igor Ginzberg osudio je bilo čije mešanje u unutrašnje stvari jevrejske zajednice, navodeći da se ona može sačuvati samo dogovorom samih članova.

Član Izvršnog odbora tog Saveza Avram izrael saopštio je na konferenciji i da je Prvi osnovni sud u Beogradu doneo rešenje kojim se odredjuje privremena mera kojom se nalaže da se „uzurpatori Jevrejske opštine Beograd“ koji su u izmedju 27. i 28. februara ušli u prostorije te opštine pod petnjom prinude isele i da legalnim predstavnicima omoguće da rade svoj posao.

Direkor centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof održao je u četvrtak, 29. avgusta konfereniciju u Beogradu o rešavanju statusa budućeg memorijanog centra Staro sajmište, u Novom Beogradu, i o stanju u jevrejskoj zajednici. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.