U trendu

Detaljna prognoza za narednih 6 meseci: Ledeno do aprila?

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je vremensku prognozu za narednih 6 meseci.

Posle nekoliko sunčanih i pravih prolećnih dana početkom februara, celu Srbiju je okovao led i temperatura ispod nule, a evo šta meteorolozi predviđaju za ostatak najkraćeg meseca u godini.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 2.2 ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 8.3 ºC. Mesečna suma padavina tokom februara biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 59 mm – piše na njihovom zvaničnom sajtu.

Ni u martu neće biti stabilno. Prema najavama, pred nama je topliji i prosečno vlažan mart. Moguća pojava slabih ili umerenih mrazeva.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 5.4 ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.1 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.5 ºC. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 1 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 40 mm – navode oni.

Bez izgleda za pojavu jakih mrazeva za sada je jedino april mesec.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 10.0 ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.1 ºC. Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 44 mm.

U maju ćemo konačno moći da odahnemo, jer će taj mesec biti malo topliji i prosečno vlažan maj. Ipak, srednje majske srednje dnevne temperature i količine padavina zadržaće se u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13.6 ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.2 ºC. Mesečna suma padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 62 mm.

Jun će biti suvlji, ali topliji. Ipak, junske količine padavina zadržaće se u granicama višegodišnjeg proseka.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8º C u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.5 ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.0 ºC. Mesečna suma padavina tokom juna biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 17 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 47 mm.

Jul će biti znatno topliji i prosečno vlažan

– Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julu srednje minimalne temperature vazduha od 18.4 ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 24.3 ºC. Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.