Detaljna prognoza za oktobar: Vraća li se leto?

Kiša i pad temperature obeležili su prve jesenje dane, ali sudeći prema prognozi meteorologa, u oktobru nas očekuje povratak miholjskog leta.

Tokom skoro celog meseca temperature će se kretati oko prijatnih 20 stepeni. Iako će biti oblačno, predviđa se manje padavina nego što to jesenja tradicija nalaže.

Temperatura će gotovo svakodnevno biti između 12 i 25 stepeni Celzijusa, uz mestimičnu oblačnost i povremenu kišu.

Meteorolog Marko Čubrilo navodi da se prvog vikenda u oktobru očekuje „jako južno strujanje“, pa bi temperatura u pojedinim mestima, a posebno na zapadu Srbije, mogla da bude i oko 30 stepeni, prenosi „Blic“.

Najniže dnevne temperature kretaće se između 10 stepeni u Prištini do 15 u Kragujevcu. Minimalna dnevna temperatura u Beogradu biće 14 stepeni.

„Subota će biti veoma vetrovita, nad većim delom Jadrana, a posebno nad severnim i srednjim jugo će imati olujne, a posle podne na kratko i orkanske udare, dok će u košavskom području, posebno nad Banatom i jugom Bačke jugoistočni vetar imati udare i do 25 metara u sekundi“, rekao je meteorolog.

Preokret u nedelju

Nedelja donosi preokret, svežiju temperaturu, ali i padavine. Minimalne dnevne temperature kretaće se između 13 na Zlatiboru i 19 u Kragujevcu.

„Hladan front će u toku noći ka nedelji i u nedelju tokom pre podneva zahvatiti veći deo regiona donoseći kišu, ponegde i grmljavinske pljuskove, slabljenje i prestanak južnog vetra, koji bi na severu prolazno okrenuo na severozapadni smer. Ukoliko ovakva dinamika kretanja fronta ostane u nedelju već svežije uz maksimum uglavnom od 19 do 23, samo na krajnjem istoku do oko 26 stepeni Celzijusa“, navodi meteorolog.

Naredne nedelje očekuje nas nestabilno vreme sa povremenom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom, ali neće biti hladno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.