U trendu

Devet decenija rada mini hidroelektane (FOTO/VIDEO)

Mala hidroelektrana „Sićevo“ koja se nalazi na Nišavi, u blizini istoimenog sela u Sićevačkoj klisuri, ove godine je napunila 90 godina rada.

Gradnja hidroelektrane započela je 1928. godine, a završena je 1931. godine, kada je i puštena u pogon.

Inženjer Milan Đurđanović iz EPS-ovog ogranka „Obnovljivi izvori“ kazao je da hidroelektrana „Sićevo“ spada medju najstarije male hidrocentrale u Srbiji.

„Ova hidroelektrana stara je 90 godina i neprekidno je radila sve vreme svog postojanja, osim u vreme remonta i malih voda. Ona radi neprekidno 24 sata, 365 dana u godini. Skoro ništa nije menjano i vrlo je malo kvarova bilo za sve ovo vreme njenog postojanja. To je zanimljiva činjenica“, rekao je Đurđanović.

Prema njegovim rečima, hidroelektrana „Sićevo“, iako ima dosta staru opremu, daje godišnje oko četiri miliona kilovat sati električne energije.

„Kapacitet ove hidroelektrane je 1,3 megavata. To je instalisana snaga, koja je nakon ovako duge eksploatacije smanjena, ali biće revitalizacije i ponovo će da radi punim kapacitetom“.

Djurdjanović je kazao da su tokom proteklih devet decenija u hidroelektrani zamenjeni samo delovi koji mogu da se pohabaju vremenom poput ležajeva i lopatica.

„Hidroelektrana ima tri agregata, tri generatora, a samim tim i tri turbine i sve ostalo što čini agregat. Brana se nalazi na neka dva kilometra od mašinske zgrade. U ovom trenutku je spuštena i skreće vodu u kanal. Mi vratima regulišemo nivo vode u kanalu. Od količine vode koja dodje zavisi koliko će agregata u kom trenutku raditi“, objasnio je.

Istorijski podaci govore da je najveći deo para za izgradnju hidroelektrane „Sićevo“ obezbedjen od ratne odštete koju je Kraljevina Srbija naplatila nakon Prvog svetskog rata.

Projekat izgradnje uradila je nemačka firma „Siemens-Schuckert“, koja je i napravila svu neophodnu opremu.

U niškom kraju od hidroelektrane „Sićevo“ starija je jedino hidroelektrana „Sveta Petka“ u Ostrovici koja je puštena u rad 1908. godine.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar