U trendu

Digitalna ekspedicija ovog vikenda u Kruševcu

Kruševac je ovog vikenda domaćin „Digitalne ekspedicije“,karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, saopštili su organizatori tog dogadjaja.

Kruševljani su na Gradskom trgu imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor.

Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, ocenio jeda je na dosadašnjim putovanjima „Digitalna ekspedicija“ naišla na veoma dobar odziv.

„Posebno je značajno što deca vrlo aktivno učestvuju u programima Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, što govori o tome da već sada imaju svest o potrebi za onlajn zaštitom. Naš cilj jeste da se teme digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti nadju medju važnim temama na kojima će se zasnivati savremeno srpsko društvo“, kazao je Savić.

Pomoćnica ministarke za rad, boračka i socijalna pitanja Biljana Zekavica izjavila je da postojeći starosni jaz u nivou digitalne pismenosti i veština sprečava najstarije sugradjane da jednako učestvuju u digitalnom svetu.

„Kako bi se ovaj jaz premostio, neophodno je da se ulože dodatni napori… Sa zadovoljstvom mogu da najavim, da u narednom periodu, u saradnji sa partnerima iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, planiramo da nastavimo podršku gerontološkim centrima i domovima za odrasle i stare širom Srbije. Ta podrška se ogleda u nabavci tehničke opreme i sprovođenja edukativnog programa digitalne pismenosti“, rekla je Zekavica.

„Digitalna ekspedicija“ namenjena je svim gradjanima, počev od najmladjih, koji su digitalnom sadržaju izloženi od rodjenja, pa do najstarijih kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati i dostupni.

Projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“ koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd, Prijepolje, Vršac, Šabac i Smederevo, a u naredna tri meseca posetiće još deset gradova Srbije – Čačak, Užice, Subotica, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar