Diković penzionisan, Mojsilović novi načelnik Generalštaba VS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prihvatio zahtev za penzionisanje načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiše Dikovića, a na njegovo mesto je postavljen general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Vučić se večeras sastao sa Ministrom odbrane i predstavnicima Generalštaba i nakon konsultacija doneo više ukaza u nameštenju i smenjivanju u vrhu VS.

„Ovo su velike promene od kojih očekujemo dodatnu, novu energiju, još bržu modernizaciju, jačanje Vojske Srbije kao odvraćajućeg faktora. Ne spremamo se za ratove, ali moramo da imamo dobro obučenu armiju kako bi odvratili svakog potencijalnog agresora“, rekao je Vučić.

On je zahvalio Dikoviću na „službi, časti i ljubavi prema Srbiji“ i dodao da je doneo ukaz o odlikovanju Dikovića najvišim državnim odlikovanjem, ordenom Karadjordjeve zvezde prvog stepena.

Vučić je napomenuo da je dosadašnji načelnik Generalštaba bio „zatvaran od strane neprijateljskih snaga u Bosni i Hercegovini, da se suprotstavljao NATO agresiji“, kao i da je bio oficir koji je najduže bio na čelu GŠ Vojske Srbije.

Naveo je i da od novog načelnika GŠ VS očekuje veći priliv ljudi u VS, što će kako je dodao, biti težak odgovoran posao za Mojsilovića.

„Situacija u svetu je takva da nije lako predvidjati dogadjaje, Srbija ima tešku situaciju sa Kosovom i Meohijom, a neke države u okruženju Srbe doživljavaju kao remetilački faktor“, dodao je Vučić.

General-potpukovnik Mojsilović bio je na mestu pomoćnika Ministra odbrane za politiku odbrane rešenjem Vlade od juna ove godine.

Pre toga je od 2013. do 2017. godine obavljao dužnost šefa Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO-u u Briselu.

General Ljubiša Diković je rodjen 22. maja 1960 godine u Užicu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je postao u decembru 2011. godine, za vreme mandata predsednika Srbije Borisa Tadića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.