U trendu

Direktor KC Niš obećao nabavku svih lekova za pacijente te ustanove

Gradjani koji boluju od hronične mijeloidne leukemije, koji se leče u niškom Kliničkom centru, dobiće ovih dana alvotinib, pošto je taj lek stigao kod dobavljača, izjavio je danas za agenciju Beta direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić.

On je rekao da alvotinib nije duže vreme bio dostupan ne samo u Nišu, već u celoj Srbiji, a da je u ponedeljak stigao kod dobavljača.

Perišić je, povodom apela obolelih od mijeloidne leukemije da im se što pre obezbedi neophodna terapija, rekao da Klinički centar raspolaže u dovoljnim količinama lekom tasigna, koji se takodje koristi za lečenje te hronične bolesti.

Kako je kazao, KC Niš sve vreme je ima tasignu i trenutno ima četiri doze tog leka, a toku dana će stići još 37 doza.

Prema njegovim rečima, mesečno je pacijentima u Nišu potrebno oko 30 doza.

„Obećao sam i održaću reč. Ne postoji lek koji Klinički centar Niš neće imati, osim ukoliko ga nema u našoj zemlji“, istakao je Peršić.

Udruženje za pomoć u lečenju hronične mijeloidne leukemije Srbije minulog novembra zapretilo je tužbom prethodnom direktoru KC Niš Zoranu Radovanoviću zbog toga što ta zdravstvena ustanova dva i po meseca nije nabavljala lekove neophodne za lečenje obolelih od te opake bolesti.

U opomeni je navedeno da Komisija za odobravanje hematoloških lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) redovno odobrava lekove i pacijentima iz Niša, čime hematologija Kliničkog centra redovno i uredno obavlja svoj deo posla, ali je problem što sam Klinički centar ne nabavlja potrebne lekove.

Uz upozorenje da uskraćivanje terapije dovodi do progresije bolesti i neizvesnog ishoda lečenja, udruženje je najavilo da će, ukoliko Klinički centar ne obezbedi lekove, podneti tužbu za nečinjene da se lek nabavi.

Krajem novembra novi direktor KC Niš Zoran Perišić najavio je da će oboleli od hronične mijeloidne leukemije u Nišu neophodnu terapiju dobiti u roku od pet do sedam dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.