U trendu

Direktor: Obarajte studente ili smanjujem plate

Ministarstvo prosvete već ispituje navode da je direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji naredio profesorima da namerno obaraju studente zbog novca i preduzelo je sve mere, izjavio je danas resorni ministar Mladen Šarčević.

„Dat je predlog da se smene tri člana Saveta te škole koje bira vlada, ali vlada kao osnivač ima manjinu u savetu. U sadašnjem zakonu, tu ste zakovani, to je borba sa vetrenjačama“, rekao je Šarčević za RTS.

Kako kaže, tu se radi o autonomiji škole u odnosu na moć centralne vlasti, ali ističe da prvenstveno niko nije postavio pitanje otkud 100 odsto prolaznost u toj školi.

„Prvo je to neprirodno stanje stvari i mi imamo inspekciju koja tamo već radi“, naglašava ministar.

Dragoslav Ilić, direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji, naredio je profesorima da što više obaraju studente kako bi oni ponovo prijavljivali ispite i tako doneli školi što više novca, prenose beogradski mediji.

Ilić je u mejlu koji je poslao profesorima zahtevao je od kolega da u januarskom roku obore bar 20 do 30 odsto studenata više nego ranije, inače će, za kaznu, da im smanji plate ako to ne učine.

Kako prenose mediji, Ilić je tražio od profesora da znatno pooštre kriterijume, što bi možda bilo razumljivo, da odmah potom nije naglasio motive za to: „Verujte mi da su nam izuzetno dobri upisi na svim nivoima potpuno uzaludni kada mi sav taj novac vraćamo zbog velike prolaznosti studenata. Ja vas upozoravam da, ako nastavimo sa ovakvim prolazom, jedini način da opstanemo je da smanjujemo plate, što ja ne želim. Hoću da prolaznost u januaru bude manja za 20 do 30 odsto. Ne insistiram da studenti koji znaju namerno ne polože ispit“,  piše u mejlu.

Ove navode su potvrdili profesori ćuprijske škole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.