U trendu

Direktorat: U Srbiji, po procenama, preostalo još 570 radioaktivnih gromobrana

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da se procenjuje se da se danas na teritoriji Srbije nalazi oko 570 radioaktivnih gromobrana.

U Srbiji je Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja 2009. bilo naloženo uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a rok za to je istekao u maju 2014. U svetu su takvi gromobrani postavljani od 1930-ih godina, a povlače se od 1980-ih i zamenjuju savremenijim, te ih je ostalo veoma malo.

Direktorat je naveo u saopštenju da je, po procenama, više od 80 odsto takvih gromobrana i danas na krovovima i parcelama privrednih i poljoprivrednih subjekata, a ostatak na stambenim i javnim zgradama.

Direktorat je naveo i da je utvrdjeno da na prelazu Bezdan, na granici s Hrvatskom, posle nalaženja i preutimanja radioaktivnog dela gromobrana u nedelju, „ne postoji dodatna kontaminacija vozila i lokacije“.

Dodali su da je 4. marta uveče njegova inspekcija obaveštena da su na tom prelazu carinici i granična policija detektovali povišenu radioaktivnost u putničkom automobilu.

Naveli su da je „inspekcija u nedelju 5. marta izvršila vanredni terenski inspekcijski nadzor na toj lokaciji i utvrdila da se radi o izvoru zračenja iz radioaktivnog gromobrana“.

Inspekcija je potom angažovala Institut za nuklearne nauke u Vinči, kod Beograda, koji je, „istog dana nađeni izvor stavio pod kontrolu“ i predao na dalje skladištenje u centralnom skladištu preduzeća Nuklearni objekti Srbije.

„Dodatnim merenjima ustanovljeno je da, nakon uklanjanja radioaktivnog izvora, ne postoji dodatna kontaminacija vozila i lokacije“, navodi se u saopštenju.

Direktort je dodao da „u ovom trenutku“ ne može da se oglašava o drugim informacijama o slučaju iz Bezdana da ne bi ometao istragu nadležnih.

Institut za nuklearne nauke „Vinča“ preuzeo je i uskladištio radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prelazu Bezdan, rečeno je ranije danas agenciji Beta u toj ustanovi.

Mediji su preneli da su na tom graničnom prelazu uhapšena trojica državljana Hrvatske jer su pokušala da iz Srbije iznesu „glavu“ radiokativnog gromobrana, a policija ih sumnjiči za krivična dela unošenje, nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je danas saopštio i da radioaktivni gromobrani ne predstavljaju opasnost po životnu sredinu, ako su pravilno postavljeni.

Ali su ukazali da, u slučaju da se ne nalazi na predviđenom mestu, „on može predstavljati potencijalnu opasnost po lica koja su u neposrednom kontaktu i po životnu sredinu usled direktnog izlaganja zračenju i potencijalne kontaminacije u slučaju fizičkog oštećenja“.

Naveli su da rukovanje neovlašćenih osoba radioaktivnim gromobranima predstavlja opasnost za njih, te upozorili da nepropisno čuvanje demontiranih radioaktivnih gromobrana takođe predstavlja veliku pretnju po životnu sredinu i zdravlje građana.

Tokom prethodnih decenija, kako je navedeno, s obzirom da je ugradnja radioaktivnih gromobrana zabranjena Zakonom, na inicijativu Direktorata sprovedeno je nekoliko kampanja kako bi se uklonili sa stambenih zgrada i nekih javnih ustanova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.