U trendu

Direktorka RFZO u Nišu: Nema više nestašice sirupa za decu

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas u Nišu da je pojačana proizvodnja, kao i uvoz penicilinskih sirupa za decu i da je „tržište snabdeveno i da će biti snabdeveno“.

Ona je na pitanje novinara kada očekuje da se stabilizuje tržište sirupa za decu, pre svega penicilinskih, Radojević Škodrić je izjavila da je problem rešen.

„Problem sa proizvodnjom sinacilina bio je zbog problema sa sirovinama, a ne sa cenama. Postoji pored njega još antibiotika, poput ospamoksa i panklava. Nestašice panklava nisu uopšte bile“, izjavila je Radojević Škodrić na konferenciji za medije u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Ona je kazala da je pojačana proizvodnja i uvoz sinacilina, kao i uvoz ospamoksa.

„Mi kao zemlja nemamo problem da platimo sirupe. Sve je plaćeno i stigle je ove nedelje 15.000 (sirupa), a seledeće nedelje stići će 70.000. Na taj način je tržište potpuno snabdeveno sinacilinom, čak su napravljene i višemesečne zalihe“, izjavila je Radojević Škodrić.

Ona je kazala da druge države imaju probleme zbog cene koju ne mogu, neće da plate ili ne plaćaju redovno, dok Srbija redovno plaća svim dobavljačima.

Prema njenim rečima, Republički fond za zdravstveno osiguranje od početka epidemije korona virusa pa naovamo ima redovne sastanke sa proizvodjačima lekova i dobavljačima, upravo da bi na vreme rešavali probleme i to je, dodala je, jedan od razloga što je u Srbiji stanje sa lekovima najbolje.

„Mi do sada nismo imali nikakve nestašice lekova. Sporadične nestašice su redovna pojava. Zašto? Postoji problem sa sirovinom, odnosno supstancom koja nije dobra i onda naravno taj lek ne treba da se proizvodi, ili je fabrika u problemu, izgori fabrika i tako dalje“, naglasila je Radojević Škodrić.

Ona je kazala da postoji potreba za porastom cena zbog poskupljenja sirovina, transporta, energenata i sekundarne ambalaže.

„Apelujem na gradjane da ne povlače veće količine lekova iz apoteka i stvaraju neštačke zalihe, jer se na taj način stvara nepotrebno panika“, izjavila je Radojević Škodrić.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Djerlek u Nišu su se sastali sa direktorima 23 zdravstvene ustanove sa teritorije Nišavskog okruga.

Na sastanku je bilo reči o prioritetima zdravstvenog sistema za 2023. godinu, sa posebnim akcentom na jačanje primarne zdravstvene zaštite i skraćenje lista čekanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.