U trendu

Diskusija: Medijska pismenost kod mladih treba da se unapredjuje od najranije dobi

Medijska pismenost kod mladih treba da se unapredjuje od najranije dobi, jer korišćenje društvenih mreža i medijskih sadržaja raste sa uzrastom, zaključak je današnje diskusije „Digitalni imunitet – medijska kultura u digitalnom svetu“.

Učesnici panela na konferenciji u Konaku kneginje Ljubice saglasili su se da je praćenje medijskih sadržaja kroz društvene mreže kod dece i mladih neizbežno i da je potrebno uticati da se vreme provedeno na društvenim mrežama koristi na najkvalitetniji način.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović kazala je da 86 odsto dece i mladih u Srbiji koristi svakodnevno internet a da taj procenat sa uzrastom raste.

Ona je istakla da se „digitalni imunitet“ može jačati kroz umrežavanje i uključivanje različitih aktera i zainteresovanih strana, kako bi se medijska pismenost u društvu unapredila.

„Industrija mora da zauzima proaktivan pristup u dizajniranju proizvoda i medijskih sadržaja koji imaju za cilj najbolje interese korisnika“, rekla je Trifunović.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić kazao je da je istraživanje tog zavoda pokazalo da 57,8 odsto učenika beogradskih gimnazija zna da prepozna dezinformacije u digitalnom svetu.

On je rekao da je i ispitivanje uključeno 15 beogradskih gimnazija, a da je plan da se iduće godine ispitivanje proširi na celu državu.

Autorke Priručnika medijske pismenosti za roditelje Ana Marinoli i Ana Mirković rekle su da roditelji moraju prihvatiti internet, društvene mreže i medijski sadržaj kao sastavni deo odrastanja njihove dece.

Potrebno je, kako su kazale, da se od malena deca uče kako da koriste internet bezbedno i kako da na njemu biraju sadržaj.

U tom priručniku najviše pažnje je posvećeno načinima kako da roditelji sa decom razgovaraju o sadržaju koji svakodnevno prate i kako da budu uključeni u sadržaje koje dete prati – a da ne zalaze u privatnost deteta, navele su Marinoli i Mirković.

Autorke priručnika su rekle i da su zaključci priručnika da treba navesti dete, ili mladu osobu, da pronadje granicu u korišćenju mobilnog telefona, kao i interneta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar