U trendu

Đilas: Cene gradnje u Beogradu prenaduvane

BEOGRAD -Predstavnici nekoliko opozicionih stranka, kritikovali su danas rebalans budžeta koji je na dnevnom redu sednice Skupštine Grada Beograda, a lider ŠP dragan Đilas je izneo sumnje u način na koji se troši novac Beograđana. .

On je ispred centra Sava gde se održava današnja sednicao optužio gradsku vlast za naduvavanje troškova, za to da u gradu vlada urbanistički haos, a da se pri tom ništa ne gradi, poručio da su od kupovine tableta, za koju je izdvojeno 10 miliona, ipak važniji besplatni udžbenici…

On je rekao da je 14,5 miliona evra u rebalansu budžeta Grada Beograda namenjeno za rekonstrukciju pijace u Obrenovcu i izgradnju podzemne garaže preduvana cena i

i da je bivši gradonačelnik Nenad Bogdanović garažu ispred Skupštine grada, ispod Pionirskog parka napravio za manje od pet miliona evra.

To je naveoi kao razlog što će kako kaže, budžet Grada Beograda iznositi milijardu evra, što je 50 odsto više od budžeta 2012. godine.

Đilas tvrdi da se u Beogradu ništa ne gradi osim privatnih objekata i zgrada Beograda na vodi., da nema mostova, novih škola, obdaništa, domova zdravlja i da sve ono što je urađeno za vreme njegovorm mandata građani mogu da dodatknu rukom i naveo da se zato postavlja pitanje gde su stotine miliona evra razlike i na šta se troše.

Prema njegovim rečima, odbornici će danas glasati za tačku koju “apsolutno možemo da nazovemo pljačkom Beograda”, a odnosi se na javno privatno pratnerstvo kojim se privatnoj firmi dozvoljava da sagradi stanicu, pumpu za gas u pogonu GSB na Karaburmi i da je koristi narednih 15 godina.

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković u Skupštini Grada naglasila je da se rebalans bužeta ne radi u ovo doba godine, ako mu nisu prethodile poplave, suše ili neke nepredviđene situacije poput one koja se desila prošle godne.

Kao skandalozno ocenila je to što kako kaže trecina budžtra ide u nepoznatom pravcu. Dodala je da je loše i to što je ceo bužet za socijana davanja jednak je onom koji ide za novčane kazne državnih organa i NVO.

“Ovo nije razvojni budžet već predizborni”, rekla je ona.

Predstavnici Kancelarije za inovativne i lokalne politike na čelu sa Markom Bastaćem i Nove stranke održali su kraći performans pred početak sednice, kada su sve projete Grada Beogrda ubaicili u kontejter u kome su se već nalazile slike gradskhi čelnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.