Djordjević: Ulažemo u unapredjenje položaja mladih i njihov ostanak u zemlji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević čestitao je danas Medjunarodni dan mladih i poručio da Vlada Srbije ulaže u unapredjenje položaja mladih svih uzrasta i njihov ostanak u zemlji, saopštio je njegov kabinet.

Ministarstvo je kroz institucije socijalne zaštite zbrinulo više od 6.000 dece i mladih bez roditeljskog staranja i sa smetnjama u razvoju smestivši ih u približno 4.500 hraniteljskih porodica, što Srbiju svrstava u zemlje sa najnižom stopom dece i mladih na rezidencijalnom smeštaju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se stalno radi na razvoju projekata podrške kroz IPA programe, kako bi osiguralo podršku mladima da nadju zaposlenje i smeštaj do njihovog potpunog osamostaljivanja i postizanja ekonomske nezavisnosti.

Ministarstvo je, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, pripremilo Paket usluga koji obuhvata različite treninge i edukacije, za svaku mladu osobu prijavljenu na evidenciji nezaposlenih lica.

Na osnovu podataka NSZ-a, stopa nezaposlenosti u julu ove godine je smanjena za 14,3 odsto u odnosu na jul 2018. godine, a od početka 2019. godine, zaposleno je 44.549 mladih.

Ministarstvo, kako je istaknuto, pruža podršku mladima i kroz stručno usavršavanje i volonterski angažman u nekoj od državnih institucija, na osnovu potpisanih protokola o saradnji sa mnogobrojnim visokoškolskim ustanovama. U toku prošle godine, ukupno 53 volontera uspešno je završilo te programe.

Podržane su i aktivnosti koje je organizovala nevladina organizacija „E8“ koje se odnose na temu prevencije nasilja, diskriminacije i govora mržnje, rodne ravnopravnosti i preispitivanja stereotipa u društvu, zapošljavanja mladih i informacione pismenosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.