Đukić – Dejanović: Podrška već trudnim studentkinjama da rode

Cilj kabineta ministarke Slavice Đukić Dejanović je da što veći broj studentkinja koje su ostale u drugom stanju podrži u odluci da rode, navedeno je u regovanju Ministarstva na neprecizan tekst koji je Tanjug u ponedeljak objavio sa skupa u Novom Sadu.

Neprecizno je i nesmotreno u naslovu Tanjugovog izveštaja o poseti ministarke Slavice Đukić Dejanović Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu sugerisano da ona insistira na tome da studentkinje rađaju.

Nasuprot tome, u tekstu izveštaja navedeno je da je ministarka izjavila da će kabinet koji vodi podržati ono što Zavod radi, a to je prevencija razboljevanja, edukacija u domenu znanja o reproduktivnom zdravlju, ali i projekat „Akademska beba“, koji se od 2013. godine sprovodi u saradnji sa Studentskom asocijacijom Univerziteta u Novom Sadu.

Ministarka je, kako se precizira u dopisu iz njenog kabineta, izjavila da je cilj da studentkinje rađaju, ali je reč o onim studentkinjama koje su već ostale u drugom stanju.

U tom je smislu navedeno da se dešava da studentkinje ostaju u drugom stanju, te da služba ginekologije Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata NS u proseku ima 140 trudnica.

Zavod im u tom slučaju pruža kompletnu dijagnostiku, konsultacije i savete o ishrani, što je ministarka pohvalila jer smatra da mladu ženu tokom trudnoće treba podržati na najbolji mogući način.

Kako je navedeno u dopisu, ako se trudnoća desi studentkinji ili bilo kojoj drugoj ženi, postoje dva puta – jedan je rođenje deteta, drugi je prekid trudnoće, a u oba slučaja odlučuje žena sama.

Istovremeno, kako se konstatuje, i zdravstveni sistem i celokupno društvo treba da je podrže i pomognu ako odluči da rodi, a u tom je smislu cilj kabineta ministarke bez portfelja da studentkinje koje su ostale u drugom stanju podrži u odluci da rode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.