U trendu

Dobio otkaz zbog pesme „Lili Marlen“

Kuvar Marko Orelj pre tri dana dobio je otkaz u jednom skadarlijskom restoranu, jer se pobunio što su muzičari u lokalu gostima iz Nemačke svirali pesmu „Lili Marlen“.

https://www.youtube.com/watch?v=r9REfHPL3QI

Kulinaru je zasmetala  numera koju je pevala Marlen Ditrih i koja direktno asocira na nemačku okupaciju Srbije. Poznato je da je ova pesma bila nezvanična himna nemačkih vojnika u Drugom svetskom ratu.

„Dok sam pripremao hranu, čuo sam iz restoranskog dela kako odjekuju taktovi pesme koju su na usnama imali fašistički vojnici kada su počinili najveće zločine u istoriji čovečanstva. Izašao sam i rekao muzičarima da odlože instrumente i prekinu sa svirkom. Zatim sam pozvao menadžera restorana, a on se samo smejao na ono što sm rekao. Pitao sam ga da li je normalno da se ovakve pesme sviraju usred Beograda, na šta mi je on odgovorio da mogu da idem kući“, rekao je Orelj za „Večernje Novosti.“

Više od otkaza zasmetalo mu je što niko od osoblja u restoranu nije reagovao kada su muzičari počeli da sviraju ovu pesmu.

„Došli smo u situaciju da u svojoj zemlji, pred svakim ko dođe iz inostranstva ponizno pognemo glavom. Pobunio sam se što se Nemcima svira ta pesma u srcu Beograda, gde su njegovi preci napravili strašne zločine“, kaže on.

Menadžer restorana je za taj list potvrdio da je Orelju rekao da ide kući.

„Počeo je glasno da viče kako ta pesma ne sme da se svira. On nije na posao primljen da bude muzički urednik, već kuvar“,  rekao je menadžer dodavši da nije znao da je pomenuta pesma imala takvu istorijsku ulogu tokom Drugog svetskog rata.

Pesma „Lili Marlen“ prvi put je u Beogradu emitovana 1941. godine, kada je nemačka vojska preuzela Radio Beograd. Oficir koji je upravljao stanicom iz Beča je poneo nekoliko ploča, a među njima bila je i „Lili Marlen“ u izvođenju Marlen Lale Andersen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)