Dodatna pomoć za najugroženije u Beogradu

BEOGRAD – Građani Beograda stariji od 65 godina koji su korisnici novčane socijalne pomoći i nemaju druga primanja, osim jedne jednokratne pomoći u toku sledeće godine, dobiće još jednu pomoć od 5.000 dinara.

To je odlučeno danas na sednici gradskog parlamenta, usvajanjem izmena i dopuna Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite kojima je predviđena pomoć za još dve kategorije građana kojima je najviše potrebna podrška.

“Kada govorimo o korisnicima novčane socijalne pomoći, najugroženijim sugrađanima, članovi domaćinstva koji su korisnici ove pomoći, a nisu radno sposobni, dobiće stalnu novčanu pomoć svakog meseca u iznosu od 10 odsto od punog iznosa novčane socijalne pomoći”, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Dodala je da je pomoć predviđena i za sugrađane koji nemaju krov nad glavom, odnosno beskućnike.

“Zakonom i odlukom je bilo uređeno da samo pojedinci koji imaju prijavljeno prebivalište i lične podatke mogu koristiti prava i usluge socijalne zaštite. S obzirom na to da smo svesni da je u toku vanredna situacija i da je ovo vreme izazova, ne samo za našu zemlju već i za ceo svet, važno je da pružimo urgentnu meru podrške sugrađanima koji su najranjiviji, kako ne bi ostali gladni na ulici”, rekla je Stanisavljevićeva.

Pojasnila je da se ovom odlukom tim osobama omogućava da koriste obrok u narodnim kuhinjama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.