U trendu

Dodeljena priznanja BeFem Bring The Noize za 2020. godinu

Kulturni centar BeFem objavio je večeras, povodom Medjunarodnog dana žena 8. marta, dobitnice priznanja za feminističke inicijative pojedinkama i organizacijama – Bring the Noize za 2020. godinu.

Priznanje za žene na prvoj liniji borbe protiv kovida dobila je Dženeta Agović, za promociju ženskog stvaralaštva nagradjen je Festival Krokodil, a novinarke Ivana Mastilović Jasnić i Jelena Zorić dobitnice su priznanja za borbu protiv sistema i patrijarhata.

Za feminističko prijateljstvo i podršku nagradjena je Mirjana Mirosavljević Bobić, organizacija Pretty Loud dobila je priznanje za borbu za glas Romkinja, za feministički otpor konzervatizmu na lokalu nagradjen je Klub finih zanata.

Za umetnički doprinos borbi za suočavanje sa prošlošću i ratovima 90-tih priznanje je dobila Jasna Djuričić, Solidarnoj kuhinji dodeljeno je priznanje Recept za solidarnost, dok je An Mari Alves Ćurčić iz inicijative „Za tebe, važno je“ dobila priznanje „Za sve nas važno je – doprinos borbi za unapredjenje mentalnog zdravlja“.

Priznanje za feminističku mobilnost dodeljeno je Andjelki Nikolić i grupi HopLa, Ženskom centru Užice pripala je nagrada za zelene modne politike, a Danijeli Štajnfeld je dodeljeno priznanje Čin otpora, objavio je BeFem.

Za razliku od prethodnih godina, ovog puta dogadjaj je održan onlajn, a dodeljena su priznanja u oblasti ekologije, kulture, podrške marginalizovanim grupama, rada u zajednici, rada u medijima, kao i u borbi protiv seksualnog i svakog drugog oblika nasilja.

„Ove godine ovaj praznik proslavile smo u jednoj feminističkoj retrospektivi, i podsetile se koje su to inicijative, tokom ove godine koja je protekla u pandemiji, koje su doprinele političkoj borbi i učinile svet malo boljim mestom“, poručili su iz feminističkog kulturnog centra BeFem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.