U trendu

Dodeljene nagrade pobednicima Poštinog konkursa Pismo Božić Bati

Pošta Srbije dodelila je danas nagrade pobednicima literarnog i likovnog konkursa „Pismo Božić Bati“, nakon čega je u PTT muzeju otvorena izložba dečijih radova.

Na 19. nagradnom konkursu, održanom od 1. decembra 2021. do 7. januara 2022. godine, učestvovalo je više od 7.000 dece, uzrasta do 12 godina iz cele Srbije.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je na dodeli nagrada da je „pismo Božić Bati, zapravo pismo mladom Hristu“.

„To je pismo Bogu kao detetu, u kojem svako od nas ima mogućnost da iskaže svoje želje i potrebe. Zato je svako pismo koje se upućuje na tu adresu zapravo molitva“, rekao je Porfirije.

Dodao je da je „molitva potrebna svakome i da kada je ona čista i od srca, Bog uvek odgovara“.

„Molitva je razgovor sa Bogom i pismo Bogu. Ona je izraz naše želje da svakom čoveku bude dobro i da svaki čovek treba da bude naš prijatelj i naš brat“, izjavio je on i dodao da iz tog razloga nema lepše delatnosti od pisanja pisma Božić Bati.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Zoran Djordjević istakao je da je ovo prvi put da deca pišu Božić Bati, jer to, prema njegovim rečima, nije samo način da se deci ispune želje, već i način da se neguje tradicija hrišćanstva i pravoslavne vere.

„U nekom prošlom vremenu pisali smo dedi, a mislim da je prava stvar što smo ove godine to promenili i što pišemo Božić Bati“, rekao je Djordjević.

On je dodao da će Pošta Srbije probati da sledeće godine proširi konkurs i dodeli veći broj nagrada deci.

Za pobednicu konkursa je proglašena Marija Eraković (12), učenica šestog razreda Osnovne škole „Mića Stanojlović“ iz Koceljeve, za pesmu dugog stiha „Moj najlepši Božić“.

Drugo mesto osvojile su Tijana i Tara Malivuk (6) iz Sremskih Karlovaca, za likovni rad.

Treća nagrada pripala je Pavlu Markoviću (7) iz Beograda, za kratak prozni tekst „Pismo Božić Bati“.

Četvrtu i petu nagradu u pojedinačnoj konkurenciji likovnim radovima osvojile su Ema Leški (10) iz Gospodjinaca i Una Gligorijević (9) iz Vlasotinca.

Za najbolje u grupnoj konkurenciji proglašeni su petaci Osnovne škole „Momčilo Popović Ozren“ iz Paraćina, osvojivši prvo mesto timskim likovnim radom.

Ostale nagrade pripale su likovnim radovima: drugo mesto osvojio je vrtić „Slavujak“ iz Predškolske ustanova „Boško Buha“ iz Beograda, trećeplasirani su četvrtaci Osnovne škole „Crnjanski“ iz Jagodine, a četvrta i peta nagrada pripale su trećem razredu Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ iz Stare Pazove i vaspitnoj grupi iz vrtića „Palčica“ iz Novog Sada.

Komisiju su činili pisci za decu Mirjana Bulatović, Nevena Vitošević Djeklić, Branko Stevanović i poznati fotografi braća Bojan i Ivan Zamurović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.