U trendu

Evo zašto Tači sve više iritira Amerikance i NATO

Uprkos izričitom protivljenju SAD i NATO, kosovski predsednik Hašim Tači namerava da počne sa osnivanjem kosovske vojske, što je prvi put da se Priština otvoreno pobunila protiv svojih zaštitnika, prenosi Dojče vele ocenu nemačkih medija i pita se zašto je Tači spreman da iritira svoje zaštitnike.

Nemački Vestfališe nahrihten iz Minstera piše, pozivajući se na prištinske medije, da Priština nastavlja pripreme za osnivanje vojske iako se NATO, EU i SAD tome oštro protive, kao i da bi ta armija trebalo da ima 8.000 vojnika.

Kako se navodi, iako je oružjem i obukom već godinama podržavalo preteču vojske, NATO je, kao i EU i Vašington, savetovao Prištini da u ovom trenutku zvanično ne osniva vojsku, uz obrazloženje „da bi se time dodatno opteretila ionako krajnje napeta situacija sa Beogradom“.

Andreas Ernst za Noje Cirher cajtung (NŽ) navodi da „planom da osnuje vojsku predsednik Tači ljuti svoje međunarodne zaštitnike“.

„Ovo je prvi put da se Kosovo otvoreno pobunilo protiv svojih zaštitnika. Uprkos izričitom protivljenju Amerikanca i NATO, predsednik Hašim Tači planira da na proleće počne sa osnivanjem kosovske vojske. Trenutno, Priština ima samo lako naoružane bezbednosne snage (KSF) za civilnu zaštitu. Planirana vojska bi trebalo da bude u stanju da brani zemlju“.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u više navrata je upozorio Tačija na taj poduhvat i rekao da KFOR ostaje jedina vojska na kosovskom tlu, jer će u suprotnom, NATO morati da preispita svoju podršku KSF.

Tačijev poduhvat osuđuju i ostale zemlje takozvane kvinte, a to su pored SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, odnosno „zemlje čija je pomoć Prištini bila presudna za sticanje nezavisnosti“, ili kako ih naziva Andreas Ernst, „babice nezavisnosti Kosova“.

„Međutim, to nije ostavilo utisak na Tačija, on je čak zapretio ostavkom – ukoliko ga parlament ne bude poslušao. U pismu upućenom generalnom sekretaru NATO, Tači je potom izrazio žaljenje zbog ove pretnje, dodajući da njeno objavljivanje smatra kontraproduktivnim. To je prilično žestoko sa Tačijeve strane, ako se ima u vidu da bezbednost Prištine zavisi od KFOR-a“, piše NŽ.

Kako ocenjuje NŽ, čini se kao da Tači želi da isporuči dokaz svog patriotizma, čak i ako time iritira „američkog prijatelja“, koji je od promene vlasti u Vašingtonu ionako postao nejasan.

Međutim, ima i komentatora koji veruju da je Tači na listi optuženih u novom Specijalnom sudu za zločine OVK, što on i sam zna ili sumnja da je na listi i pobunom protiv svojih zaštitnika – u stvari priprema elegantan odlazak sa političke scene“, zaključuje Andreas Ernst za NŽ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.