U trendu

„Dopunska nastava” za direktore škola ocenjenih jedinicama i dvojkama

Od proleća će biti uveden model kombinovanog finansiranja nauke (projektno i budžetsko) koji će uvažiti potrebe društvenih nauka i mladih istraživača. Ovaj privremeni model trajaće dve godine, a do nove godine biće završen popis istraživača – najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević, na neformalnom skupu koji je sa novinarima organizovan povodom 100 dana rada ovog ministarstva.

Uz izveštaj koji je dostupan na sajtu, a o čemu je naš list već pisao, ministar je precizirao da će do nove godine biti završena racionalizacija školske mreže u Beogradu, vodeći računa o bezbednosti dece, čime će se rešiti problemi za 4.000 predškolaca, nekoliko srednjih škola i fakulteta. Biće rešen problem Biološkog i Geografskog fakulteta, a povećani kapaciteti za fakultete koji će dobiti veći broj budžetskih studenata za oblast IT, poput FON-a, ETF -a i Matematičkog fakulteta.

Kada je reč o proširenju kapaciteta, već su sklopljeni dogovori sa Vojskom oko ustupanja kasarni u Nišu i Novom Sadu, pregovara se za još neke gradove, poput Subotice i Beograda. Radi se na izmenama nastavnih planova i programa predškolskog obrazovanja, uvođenju digitalnih škola i elektronskog dnevnika u osnovnim školama, u toku je i razrada koncepta nacionalne i međunarodne mature.

Od januara kreće i škola za direktore, odnosno obuka za čelne ljude predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola koji su u eksternoj evaluaciji dobili jedinice i dvojke. Model dualnog obrazovanja biće pojačan i na fakultetima, samo što se tamo pod ovim terminom podrazumeva saradnja sa privredom, putem studentskih praksa i uključivanja tzv. industrijskih predavača u nastavu, što će biti ozvaničeno i izmenama Zakona o visokom obrazovanju.

Dugoročno se planira uvođenje jedinstvenog obrazovnog broja za svaku osobu, kojom će se pratiti školovanje pojedinca od predškolskih dana pa do završenog fakulteta i zapošljavanja. U budžetu za 2017. godinu obezbeđena su i sredstva za finansiranje malih grantova za pojedince na fakultetima i fakultete koji se tiču razvoja nastave. Konkurs će biti otvoren i za privatne i za državne fakultete.

Tim ministra Šarčevića obećao je da će sledeće godine Srbija konačno dobiti nacionalni okvir kvalifikacija, kao i da će Nacionalni prosvetni savet efikasnije raditi. Prema rečima Šarčevića, ovo telo i ne treba da odlučuje, već da savetuje, a ministarstvo je to koje će davati poslednju reč.

Krenuće se i sa obukama zaposlenih u gimnazijama, čime će konačno doći na red i reforma ovih škola, a prosvetni savetnici u narednoj godini radiće sa nastavnicima najviše u oblasti ocenjivanja, kako bi se đačko znanje vrednovalo objektivnije i pravednije i u skladu sa standardima.

(Sandra Gucijan, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.