U trendu

Dr Kon: Maska u školi može da se odloži u jednom slučaju

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se ne može reći da su škole potpuno bezbedne, ali da je važno da se poštuju sve mere zaštite.

Kon je za TV Prva rekao da se ne može reći da virusa nema, te da ga neće biti u školama, pa je nemoguće reći da su deca apsolutno bezbedna.

Kako je savetovao roditeljima, pred svaki polazak u školu trebalo bi da se izmeri temperatura i da se proveri ima li nekih zdravstvenih problema. Takođe, važno je da dete uz sebe ima masku i da nauči da je pravilno upotrebljava.

Dr Kon je rekao da maska može da se odloži tokom sedenja na mestu gde je distanca određena, kako se maska ne bi vlažila. Takođe, važno je da se maska menja po potrebi. On je naglasio važnost nošenja maski jer ona sprečava mogućnost zaraze i omogućava normalno pohađanje nastave.

Kako je rekao, u slučaju zaraze, roditelj javlja školi, a škola tada ima obavezu da Zavodu za javno zdravlje javi da je neko dete bolesno.

„Nakon toga sledi epidemiološko ispitivanje, gde se proverava da li su poštovane mere zaštite“, objasnio je dr Kon.

Kako je rekao, neki roditelji misle da maska smeta zdravlju deteta, što je apsolutni nonsens.

Dr Kon rekao je da ima potvrde da će pravovremeno biti sprovođeni svi higijenski poslovi u školama.

On je naglasio da nastavnik koji ima bilo kakve respiratorne tegobe ili temperaturu ne sme da dolazi u školu i drži nastavu.

Dr Kon je pojasnio da se alergije dosta razlikuju od infekcija. „Nema temperature, oni koji je imaju znaju već da prepoznaju“, naveo je Kon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.