U trendu

Dr Kon predlaže društveno koristan rad za one koji ne poštuju mere

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da će kazne za prekršioce morati ozbiljnije da se pojačaju, a jedna od ideja je i društveno korisni rad.

„Postoji ideja da svi koji su na nelegalnim žurkama da budu obavezno testirani i ako se otkrije da je neko pozitivan moraće da bude jasno kažnjen. To je jedna od mera koja će se nadam razviti u smislu načina sprovođenja. Taj deo kontrole se planira da se ozbiljno poveća“, rekao je dr Kon posle sednice Kriznog štaba.

On je dodao da je bilo govora i o društveno-korisnom radu.

„Za one koji se žale, ima puno posla po bolnicama koji ne traži medicinsko znanje. Boce sa kiseonikom zahtevaju fizičku sposobnost. To je jedno od razmišljanja. Ne očekujem da se sprovodi, nego samo u smislu odvraćanja, mi ovo moramo da preguramo“, naveo je Kon.

On je pojasnio da narednih dana važe iste mere kao tokom prethodnog vikenda, i istakao da je to kompromisno rešenje između medicinskog i ekonomskog dela Kriznog štaba.

„Ovo jeste kompromisno rešenje, s tim što mi iz medicinskog dela Štaba smatramo da to nije dovoljno, jer mi za pet dana nećemo videti rezultate. Ali moramo da razumemo trenutak, ovo je najveća pandemija veka, nažalost i smrtonosna. Zdravstveni sektor je toliko prenapregnut da mu je potrebna ozbiljna podrška celog društvenog sistema i pomoć“, rekao je dr Kon za Tanjug.

Prema njegovim rečima, počinje dominacija britanskog soja, invazivne varijante virusa, koja se spušta i prema mlađem uzrastu, zbog toga je najavljena onlajn nastava i za niže razrede osnovne škole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)