U trendu

Dragan Sikimić: Potrebno je da celo društvo doprinese borbi protiv korupcije

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić izjavio je danas da prevencija u borbi protiv korupcije predstavlja jedan od najznačajnijih metoda borbe, ali da je za prevenciju „neophodno da celo društvo pruži svoj doprinos“.

„U borbi protiv korupcije putem prevencije je potreban konsenzus, potrebno je da celo društvo doprinese borbi. Računam na gradjane, organizacije civilnog društva i medije“, izjavio je Sikimić. 

On je za agenciju Beta izjavio da prevencija „daje sporije ali dugoročne rezultate“ i da Agencija radi na novoj Strategiji koja će poboljšati odnos sa gradjanima i organizacijama i komunikaciju sa medijima.

Sikimić je ovom prilikom najavio medjunarodnu konferenciju o prevenciji, kojom će obeležiti i 9. decembar odnosno Medjunarodni dan borbe protiv korupcije i koju će zajedno organizovati Agencija sa misijom OEBS-a u Srbiji i ambasadom Italije u Srbiji. 

Na konferenciji će govoriti i predsednik Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO) Marin Mrčela. 

„To je medjunarodna konferencija posvećena prevenciji odnosno primeni mehanizama prevencije. Očekujemo veliki broj visokih predstavnika agencija i tela za borbu protiv korupcije“, rekao je Sikimić.

On je istakao će se konferencija usmeriti na razmenu iskustva i praksi koja se primenjuju u različitim evropskim zemljama i da će na taj način „učiti jedni od drugih“. 

„Značajan nam je rad u GRECO-u, prošle nedelje smo bili na redovnoj sednici Grupe, gde smo podneli izveštaj koji će biti razmatran u martu naredne godine, gde će kao jedan od govornika biti predsedavajući GRECO-a Mrčela“, rekao je Sikimić i ocenio to kao „podstrek ispunjavanju preporuka GRECO-a“.

Na konferenciji će biti izloženi i dečiji crteže na temu „Stop korupciji“ koju je organizovala ambasada SAD u Srbiji, a Agencija će takodje deliti i promotivni materijal nedavno pokrenute kampanje „LAP za jači integritet“ koja se odnosi na lokalne antikorupcijske planove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.